Szezonalitás és egészségmegőrzés – Milyen gyümölcsöt és zöldséget válassz télen?

saláta2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak azért érdemes szezonális gyümölcsöt és zöldséget venni, mert sokkal több vitamint tartalmaznak, mint az importáruk, a környezetedért is sokat tehetsz, ha helyit vásárolsz.

A szezonális gyümölcsök és zöldségek idényszerűen teremnek, általában évszakhoz, esetleg hónapokhoz kötődnek. Amellett, hogy a fenntarthatóság és az egészséged szempontjából is jobb választás a szezonális áru, még a pénztárcádat is megkímélheted, szezonban ugyanis mindig olcsóbban szerezhetők be az adott zöldségek, gyümölcsök. Arról nem is beszélve, hogy ezek megvásárlásával a hazai termelőket is támogathatod.

Több vitamint tartalmaz a szezonális áru?

A hazai alapanyagok akkor tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, ha természetes módon érnek meg. Ha nem megfelelőek a körülmények a termesztésükhöz, sokkal több vegyszerre van szükségük, így több lesz a káros anyag az adott gyümölcsben vagy zöldségben.

Nem csak az előállítás módja, a frissesség is rengeteget számít. Minél kevesebb idő telik el a gyümölcs vagy zöldség leszedése és az elfogyasztása között, annál több vitamin marad bennük. A legjobb természetesen a saját termény, de piacon is friss az áru, sőt, a nagyobb boltokban is árulnak hazai zöldséget és gyümölcsöt. Mivel az importárunál hetekbe telhet, mire a termőföldtől/üvegházból a vásárló asztalára kerül, sokkal kevesebb tápanyagot fog tartalmazni. Ráadásul a hosszú útra szánt gyümölcsöket és zöldségeket éretlenül szedik le, így már eleve kevesebb a vitamintartalmuk, mire pedig ideérnek, még tovább csökken.

szezonális

Ahogy már említettük, a szezonális gyümölcsök és zöldségek hónapokhoz köthetők, így változatossá teheted a táplálkozásod, ha idény szerint étkezel, mindig mást tehetsz az asztalra, a szervezeted meg fog kapni minden tápanyagot és vitamint, amire szüksége van. Már egészen kicsi kortól érdemes szezonális gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, ugyanis kisebb eséllyel alakul ki valamilyen ételallergia a gyerekeknél.

Emeld új szintre a speciális étkezést!

A Tesco termékvonalában mindent megtalálsz a különböző speciális étkezésekhez. Mi hiszünk abban, hogy egészségünk megőrzésében a kiegyensúlyozott étrendnek különösen fontos szerepe van. Ehhez azonban nem szükséges alapjaiban megváltoztatnunk étkezési szokásainkat. Fedezd fel a Plant Chef, FreeFrom, speciális és organikus termékcsaládot! Engedd, hogy színesebbé tegyük a menüdet!

200x290

Környezettudatosság és szezonalitás

Az importáru rengeteget utazik, a szállításuk pedig igen nagy környezeti terheléssel jár, elég csak a CO2-kibocsátásra gondolni. Az előállításuk sem fenntartható, ugyanis mesterségesen kell megteremteni a termesztésükhöz szükséges körülményeket. Ahhoz, hogy megérjen az adott gyümölcs vagy zöldség, fényre és melegre van szüksége, ezért az üvegházakat fűtik és lámpákkal világítják meg, amelyhez rengeteg energiára van szükség. A folyamatos öntözésről is gondoskodni kell, miközben a Föld forrásai kimerülőben vannak. 

szezonális2

Mit válassz télen?

Sütőtök

A sütőtök nemcsak nagyon finom, de vitaminban is gazdag, érdemes gyakran fogyasztani, amíg szezonja van, úgyhogy télen ne hagyd ki a repertoárból, süss-főzz belőle minél többfélét. A sütőtök a gyönyörű narancssárga színét a benne található karotinoidoknak köszönheti, többek között a béta-karotinnak, amely rákmegelőző hatásáról is ismert. A béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja át, utóbbi javítja a látást, védi a szemek egészségét. Rostban gazdag zöldség, miközben alacsony kalóriatartalmú, így jót tesz az emésztésnek, segít a fogyásban. A tökmag pedig triptofánt tartalmaz, amely szerepet játszik a boldogsághormon termelődésében, de az olajos mag a rossz koleszterint is csökkenti.

A sütőtököt meg is sütheted, akár töltve, akár Hasselback-technikával, de tócsnit, krémlevest, sőt, tésztaszószt is készíthetsz belőle. Édesség is készülhet belőle, próbáld ki ezt a kuglófot, de akár még fánkot is ízesíthetsz vele.

szezonális3

Cékla

Vidám színű, finom és egészséges zöldség a cékla, májtisztító, méregtelenítő és zsírégető hatása van. A céklában nem csak vitaminok és ásványi anyagok találhatók nagy számban, antioxidánsok is, például a bétacianin, amely rákellenes tulajdonságáról ismert. Bár rengeteg tápanyag van benne, a vastartalmát érdemes kiemelni, vérszegényeknek különösen ajánlott a fogyasztása. A cékla javítja a vérkeringést a szervezetben, így az agyban is, ezáltal hozzájárul az idegrendszer egészségének megőrzéséhez. Emellett csökkenti a vérnyomást, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. A cékla javítja a teljesítményt és az erőnlétet is, erről itt írtunk korábban.

Ha eddig esetleg nem kedvelted picit földes íze miatt, mindenképp adj neki egy újabb esélyt. Próbáld ki krémlevesként, rizottóba keverve vagy feta sajttal párosítva, de akár még sütit is készíthetsz belőle, a céklás brownie isteni finom.

szezonális4

Káposzta

Mindegy, hogy fehér, lila vagy kelkáposzta, mindegyik elérhető télen, és egytől egyig tele vannak vitaminnal. A káposzta minden fajtája gazdag C-vitaminban, kalciumban, kicsit csípős ízükért pedig a bennük található mustárolaj felel, amely antibakteriális hatású. A lila káposzta olyan szempontból még jobb választás, hogy színét a benne található antocianinnak köszönheti, amely antioxidáns tulajdonságú, így rákmegelőző hatásáról ismert, de a megfelelő agyműködés és a szív egészségének megőrzéséért is sokat tesz. A kelkáposztát is ki kell emelni, amelynek tápanyagtartalma magasabb, mint a fejes káposztáé, vasban gazdag, miközben kevésbé puffaszt.

Ha meggyőztünk, próbáld ki kedvenc káposztás receptjeinket, legyen szó a klasszikus káposztás tésztáról vagy rétesről. Salátába reszelve is mennyei, ráadásul úgy teljesen megőrzi vitamintartalmát, de a C-vitaminban gazdag savanyú káposztáról se feledkezz meg, amelyből isteni székelykáposztát készíthetsz.

szezonális5

Alma

Az alma egy méltatlanul alábecsült gyümölcs, pedig nemcsak nagyon finom és egészséges, de olcsó és egész évben elérhető. Nem véletlen a mondás, miszerint mindennap egy alma az orvost távol tartja. Az almában található polifenolok antioxidáns hatású anyagok, amelyek főként a gyümölcs héjában vannak jelen. Amellett, hogy rákmegelőző hatásukról ismertek, hatásos gyulladáscsökkentők, vírusölők. Az alma rostban gazdag gyümölcs, így segíti az emésztést, fogyókúrába is beépíthető, méregteleníti a szervezetet. Emellett csökkenti a koleszterint, így az érelmeszesedés kockázatát is. Cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása.

Mivel az alma héjában található a legtöbb vitamin, érdemes nyersen, akár salátába keverve fogyasztani az egészséges gyümölcsöt. A hideg téli napokon persze nem hiányozhat az asztalról egy forró almás pite sem, de akár még levest is főzhetsz belőle. Az almát sós ételekben is felhasználhatod, húsok mellé tökéletes.

szezonális6

Körte

Körtéből sem fogyasztunk eleget, pedig az egészségünk és a gyomrunk is meghálálná. Az almához hasonlóan a körte is gazdag antioxidánsokban, amely szintén a héjában található legnagyobb részben, így rákmegelőző és gyulladáscsökkentő hatása is jelentős. A körte C-vitaminban, rézben és rostokban bővelkedik, rendszeres fogyasztása csökkenti a cukorbetegség, szívbetegség és érelmeszesedés kockázatát. A rostgazdag táplálkozás segíti az emésztést és csökkenti a gyomorterhelést.

A héj vitamintartalma miatt szintén nyersen vagy salátában érdemes fogyasztani a körtét, de ebből a gyümölcsből is isteni sütiket süthetsz, legyen szó kakaós vagy fahéjas, esetleg morzsasütiről, de húsokkal együtt is készítheted.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük