Itt a tavasz, indul a fűszerszezon - Melyik zöldfűszer mire jó?

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tavasz kétségkívül csodálatos, ahogy telik az idő, egyre több és több zöldféle terem, a friss fűszerek pedig az elsők közt vannak. Gyönyörű színükkel és illatukkal a legunalmasabb ételeket is képesek feldobni.

Imádom a zöldfűszereket, egész évben használom őket. A Bosnyák téri piacon van egy idős bácsi, aki csak saját maga termelte zöldfűszereket árul. Mindent tud a növényekről, és nem tartja magában a tudását. Ha van türelmünk kiállni a kígyózó sort a standja előtt, akkor minden kérdésünkre készségesen válaszol, és természetesen a következő héten beérő zöldekhez is kedvet csinál. Általában céltudatosan vásárolok, de nála mindig veszek valamit, ami nincs a listámon, valami gyönyörű, csodás illatú, aromás zöldet.

A friss fűszerek több szempontból is hasznosak. Nem csak ételeinket ízesítik és színesítik, de gazdag vitamin- és ásványi anyag-, illóolaj- és hatóanyag-tartalmuk révén egészségünk megőrzésében is segítségünkre lehetnek. Gyógyteákat, borogatásokat is készíthetünk belőlük, némelyiket akár a fürdővízbe is tehetjük. Most elsősorban a konyhai felhasználhatóság kapcsán nézzünk meg közelebbről néhány remek, kora tavaszi zöldet.

Petrezselyem

A nagy klasszikus, az alap zöldfűszer, amit a legtöbb magyar háziasszony szeret és használ rendszeresen a konyhájában. Két fajtáját különböztetjük meg. A gyökérpetrezselymet, melyet elsősorban az erős, vastag karógyökere, vagyis a fehérrépa miatt termesztenek, legalábbis a köznyelv így hívja. De természetesen a leveleit sem kell kidobni. Másik fajtája levél- vagy metélőpetrezselyem. Itt a levelek, vagy más szóval a lombozat a fontos. A levélpetrezselymet elsősorban frissen érdemes fogyasztani. Ne főzzük, mert elveszíti vitamintartalma nagy részét. Tálalás előtt adjuk az ételhez. Nagy előnye, hogy szárítva is megőrzi az aromáját. A gyökér elsősorban levesek alapanyaga.


A petrezselyem káliumtartalma a legmagasabb a zöldségnövények között, valamint kiváló A-, B- és C-vitaminforrás. Illóolaja gyulladáscsökkentő hatású - flavoid tartalma révén. A belőle főzött gyógytea segítségünkre lehet vese- illetve hólyagpanaszok esetén. Segíti az emésztést és vizelethajtó hatású, valamint fokozza az anyatej termelődését. Várandósság alatt azonban érdemes vigyázni vele, mert túlzott fogyasztása alhasi vérbőséget okoz. Kis mennyiségben nem árt, de orvosilag hatásos mennyiségben nem szabad fogyasztani ebben az időszakban.

Turbolya

A zamatos turbolya, vagy népies nevén édes petrezselyem a francia konyha kedvelt alapanyaga. Két változata van: a termesztett, valamint a vadon élő, útszéli turbolya.


Illata az ánizsra emlékeztet, íze édeskés, levele a petrezselyemhez hasonlatos. Levesek, mártások, baromfiételek kedvelt hozzávalója. Jól passzol gomba- és tojásételekhez, valamint sült húsokhoz is. Teája vese-, hólyag- és emésztőszervi problémák esetén használatos.

Metélőhagyma

A hagymafélék legkisebb méretű faja, a tavasz egyik első hírnöke a metélőhagyma, vagy más néven a snidling. Apróra vágva, tálalás előtt adjuk levesekhez, szószokhoz, burgonyából készült ételekhez.

zoldfuszerek1

Fűszervaj ízesítésére is kiváló. Illóolaj, A- és C-vitamin, valamint káliumtartalma jelentős. Oxálsav tartalma sem elhanyagolható, és mivel az megakadályozza a vas felszívódását, ezért csak mértékkel ajánlott a fogyasztása.

Medvehagyma

A rejtélyes medvehagyma a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők mélyén, az aljnövényzetben növekszik. Fokhagymaillatú leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, fogyasztani elsősorban frissen érdemes. Adhatjuk salátákhoz, levesekhez. Fontos, hogy közvetlenül tálalás előtt aprítsuk csak fel, mert elveszíti illóolajait.


Papírba vagy nedves konyharuhába csavarva a hűtőben akár egy hétig is eltartható. A medvehagyma kiváló vese- és vértisztító, segítségünkre lehet magas vérnyomás esetén, és nem utolsó sorban antibiotikus hatású. Cseppek, kenőcsök, gyógyítókivonatok alapanyaga.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük