Puha áfonyás-mákos kuglóf: egyszerű kevert tészta az alapja

12
Nyomtatás
afonyas-makos-kuglof2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Amennyire mutatós, annyira egyszerűen készül az áfonyás-mákos kuglóf, ugyanis a munka nagy részét a sütő végzi.

Kevert tésztás kuglófot készíteni nem nagy ördöngösség, csak össze kell vegyíteni az alapanyagokat, a formába önteni a tésztát, és már mehet is a sütőbe. Ez a változat abban különleges, hogy mák, áfonya és narancs dobja fel, így nagyon illatos és gyümölcsös lesz a végeredmény.

A mák nem darálva, hanem egészben kerül bele, így minden falatra jut majd egy-egy roppanós szem, sokkal izgalmasabb lesz a tészta. A narancsnak csak a héját használjuk fel, ezért fontos, hogy bionaranccsal dolgozz, de ha a levéből is készítenél valamit, vagy még citrusosabb végeredményre vágysz, dobj össze belőle egy cukormázat az itt olvasható recept alapján.

Áfonyás-mákos kuglóf

afonyas-makos-kuglof

Hozzávalók x cm-es formához 25 cm átmérőjű formához

  • 380 g búzaliszt
  • 1.5 tk. sütőpor
  • 1 csipet
  • 2 ek. egész mák
  • 120 g vaj
  • 1 db bionarancs héja
  • 300 g kristálycukor
  • 1.5 tk. vaníliakivonat
  • 3 db tojás
  • 120 ml olaj
  • 300 ml tej
  • 250 g áfonya
Recept idők

Elkészítés:

Az áfonyát öblítsük át, csöpögtessük le, tegyük félre.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, vajazzunk és lisztezzünk ki egy 25 centis kuglófformát.

Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport, a sót és a mákot.

Egy másik tálban keverjük habosra a cukrot a puha vajjal, a narancshéjjal és a vaníliakivonattal. Adjuk hozzá egyesével a tojásokat is, majd keverjük bele az olajat is.

Forgassuk a lisztes keveréket a vajasba, és közben adjuk hozzá több részletben a tejet is. Keverjük csomómentesre a masszát. Végül forgassuk bele az áfonyát.

Öntsük a tésztát az előkészített formába, majd toljuk a sütőbe 60-70 percre, tűpróbával ellenőrizzük.

Hagyjuk pár percig hűlni, majd fordítsuk ki a formából, és porcukorral vagy citrommázzal kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon