Gyönyörű banános-diós torta: az amerikai kedvencet krémsajtos bevonat borítja

btcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A világ egyik legfinomabb tortája Amerikából indult hódító útjára, szenzációs ízekkel készül és gyönyörű is egyben.

A tartalmas desszert olykor töltelék nélkül készül, de vannak olyan verziók is, amelyekben a tészta oldala és teteje megkapja a híres krémsajtos mázat, amely nem ritka az amerikai édességeknél.

Ahogy már szó esett róla, a torta tésztája nem mindennapi, a banántól édes és szaftos, az ananásztól pedig különleges zamata lesz a desszertnek. Az egzotikus gyümölcs nem uralja a tortát, érezteti magát, de nem nyomja el a többi ízt, hiszen ott van még a dió és a fahéj is, amelyek szintén emelnek az összhatáson.

Banános-diós torta

btct

Hozzávalók 16 szelethez:

A tésztához:

  • 3 bögre liszt
  • 2 bögre cukor
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • 3 darab tojás
  • 0.5 bögre olaj vagy vaj
  • 2 evőkanál vaníliakivonat
  • 2 darab banán
  • 1 bögre dió (darált vagy durvára vágott)
  • 400 gramm ananászkonzerv

A krémhez:

  • 50 dekagramm natúr krémsajt
  • 40 dekagramm vaj
  • 30 dekagramm porcukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat

Díszítés:

  • darált vagy durvára vágott dió
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A tészta száraz hozzávalóit (liszt, cukor, só, fahéj, sütőpor vagy szódabikarbóna) mérjük ki egy 2,5 decis bögre segítségével, majd szitáljuk keverőtálba és forgassuk egybe. Utána a felvert tojást, olajat vagy olvasztott vajat és a vaníliakivonatot is keverjük a száraz hozzávalókhoz. Ezután a közepesre vagy apróra kockázott banánt, a lecsöpögtetett, összedarabolt ananászt és a darált vagy durvára vágott diót is keverjük a lisztes tálba.

Készítsük elő a tortaformát (lehetőleg 3 vagy négy darabot, ha nincs ennyi, a kész alapot sütés után kell felvágni, vagy szétosztva, darabonként megsütni. Formaméret: 24-28 centiméter). Béleljük ki sütőpapírral a formát, majd a masszát simítsuk bele, utána 180 fokosra előmelegített sütőben süssük 10-25 percig, sütésnél alkalmazzunk tűpróbát. Ha a masszát 1 formában sütjük ki, jóval több időt vehet igénybe a sütés, akár 30-45 percet, de 20-25 perc után ellenőrizzük a készülő tésztát.

Krém:

Keverjük habosra robotgéppel a krémsajtot a vajjal, utána adjuk hozzá a porcukrot és keverjük tovább. Miután a cukrot szépen elkevertük, a vaníliakivonatot is dolgozzuk a krémbe.

Összeállítás:

Készítsünk elő egy tortának való tálcát, tegyünk rá egy tortalapot, kenjük meg krémmel és ezt a folyamatot ismételjük addig, míg a torta felépül. Ezután kívülről kenjük le krémmel a tortát, körben az oldalát és a tetejét is, utána dekoráljuk dióval. Fogyasztásig tartsuk hűtőben. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük