Nagyon tartalmas az amerikai pizza: ropogós a széle, vastag a tésztája

amcsipizza cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tulajdonképpen jobb lenne, ha nem neveznénk pizzának, hanem valami más nevet adnánk neki: az amerikaiak paradicsomos, kolbászos lepénye is csodálatos dolog.

Az amerikai pizza egy létező jelenség, nem kell lenézni, fitymálni, csak külön műfajként kell rá tekinteni. Van az olasz vékony tésztájú, valódi pizza, amely csodálatos dolog és megvannak a maga szabályai.

Nem kell egy lapon említeni az amerikai verzióval, ami vastag tésztájú, belül puha, a szélein ropogós és elképesztően sok, túlságosan sok feltét van rajta. Minden szabályt megszeg, amit az olasz pizza felállít, de ha külön ételként tekintesz rá, akkor nagyon jó dolog tud lenni. A szabályok elengedése ráadásul elképesztően felszabadító érzés lehet - itt mindennek van helye, amit használni szeretnél, a gombától a sonkáig. 

A lenti verzió az úgynevezett "detroit style" pizza, amelynek különösen ropogósra sül az alja a sok zsiradéknak köszönhetően, amellyel a vastag, teljesen hagyományos tepsit kikenik.

Amerikai pizza

amcsipizza kicsi

Hozzávalók 10 szelethez

A tésztához:

  • 500 gramm kenyérliszt
  • 1 zacskó porélesztő
  • 2.5 deciliter víz
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál olaj

A feltétekhez:

  • 3 deciliter pizzaszósz
  • 500 gramm mozzarella
  • 200 gramm kolbász
  • 2 fej lilahagyma
  • a tepsi kikenéséhez olaj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a langyos vízben keverjük el az élesztőt, majd adjuk a sóval elkevert liszthez, gyúrjunk lágy tésztát. Végül az olajat is gyúrjuk bele, majd letakarva hagyjuk kelni.

Amikor kétszeresére dagadt, tegyük két kiolajazott tepsibe, majd az ujjainkkal nyomkodjuk bele úgy, hogy kitöltse. Letakarva további fél órát hagyjuk kelni.

A sütőt közben melegítsük elő a maximumon, minél nagyobb hőfokon sül, annál jobb, itt nincs pontos idő, a tésztán látni, mikor kész.

A tésztákat kenjük meg a pizzaszósszal, tegyünk rá kolbászkarikákat, sajtot és lilahagyma-karikákat is.

Addig süssük, míg kissé meg nem pirul a széle.

Fotó: Ács Bori

Ezt is szeretjük