Laktató brazil egytálétel babbal és kolbásszal: melegítő, tartalmas téli fogás

feiojada
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Alig valamiből, pillanatok alatt készül ez a fogás, az egyszerű alapanyagokból mégis valódi ízbomba születik.

Tipikus brazil fogás a feijoada, vagyis ez a babos-kolbászos egytálétel, bár több változata is ismert. Míg a portugál verzió fehér- vagy vörösbabból, zöldségekkel kiegészítve készül, addig a brazil csak feketebabból, kolbászból és szalonnából áll.

Legtöbbször disznó- vagy marhakolbászt használnak, de szinte mindegy, milyet választasz hozzá, legyen az csípős, paprikás vagy fehér. A feketebabot konzerves formában szerezheted be a legkönnyebben.

A fogás fűszerezése minimalista, fokhagyma, babérlevél és egy kevés oregánó ízesíti csak.

Babos-kolbászos egytálétel

babosegytálétel2

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 g rizs (basmati)
  • 2 ek olívaolaj
  • 6 szelet bacon
  • 250 g kolbász
  • 400 g feketebab (konzerv)
  • 250 ml alaplé
  • 1 tk fokhagymapor
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk oregánó
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A rizst mossuk át, majd főzzük meg a csomagoláson írtak szerint.

Közben a bacont vágjuk kis darabokra, a kolbászt kb. fél centis karikákra.

Melegítsünk olajat egy lábasban, dobjuk rá a bacont és a kolbászt. Pirítsuk őket pár percig, míg ki nem sül a zsírjuk.

Öntsük rá a babot – a levével együtt –, majd melegítsük össze őket. Öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a fűszereket. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd vegyük kicsire a lángot, fedő alatt 15-20 percig főzzük, míg picit sűrűsödik.

Rizzsel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük