Ropogós héjú házi bagett: így lesz tökéletes az otthon sütött pékáru

bcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A ropogós héjú bagett készítése türelmet igénylő feladat, időt kell hagyni neki, míg szépen megkel, a végeredmény viszont mindenért kárpótol majd.

Néha érdemes péknek állni és házilag elkészíteni a különböző pékárukat, az otthon sütött finomságoknak nincsen párjuk.

A bagett elkészítése nem bonyolult, inkább csak időigényes feladat. A kelesztésre rá kell szánni pár órát, a tészta formázása is lényeges mozzanat és a sütés is igényel egy kis figyelmet. A laza szerkezetű bagett titka, hogy forró gőzben kell megsütni. A tésztának jól áll az ízesítés, ezért érdemes kipróbálni hagymával, aszalt paradicsommal vagy zöldfűszerekkel dúsítva. A kenyérféle melegen, de másnap is finom, sőt, pirítva is kínálhatod.

Bagett

bct

Hozzávalók 3 darabhoz

  • 30 dekagramm kenyérliszt
  • 20 dekagramm finomliszt
  • 3 deciliter víz
  • 1 teáskanál szárított élesztő
  • 1 gramm friss élesztő
  • 1 teáskanál
Recept idők

Elkészítés:

Először is készítsük el a tésztát. A finomlisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, a szárított élesztőt, 1 deciliter vizet, keverjük egybe. Fedjük le, 1 éjszakára tegyük félre pihenni.

Másnap a friss élesztőt morzsoljuk bele 2 deciliter langyos vízbe.

A tésztához adjunk hozzá 30 dekagramm fehér kenyérlisztet, valamint az élesztős vizet, majd gyúrjunk lágy, ruganyos, homogén tésztát (a vizet mindig apránként kell adagolni, így lesz meg a lágy szerkezet). A begyúrt tésztát lefedve pihentessük 2 óráig.

A megkelt tésztát szedjük 3 részre, a darabokat egyenként dagasszuk ki, majd óvatosan sodorjunk rudat belőlük. Rakosgassunk őket lisztezett konyharuhára úgy, hogy a rudakat elválassza egymástól a konyharuha.

Egy éles késsel ferdén vágjuk be a kenyereket, 40-60 percig pihentessük őket letakarva.

A sütőt melegítsük elő a legmagasabb fokozaton, tegyünk egy tepsi hideg vizet a sütő aljára.

A megkelt kenyereket tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, spricceljük le vízzel és tegyük be sülni 20-25 percre. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük