Laktató, energiadús zabpelyhes muffin: banántól szaftos a tésztája

zabpelyhesmuffin2
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Egyszerű keverem-kavarom muffin a banán és a zab minden jóságával, ráadásul a tésztája napokig megőrzi puhaságát.

A muffint mindenki szereti, nagyon változatosan elkészíthető, ráadásul csak össze kell hozzá keverni az alapanyagokat. Ez a recept annyiban rendhagyó, hogy kivételesen nem tej vagy joghurt teszi szaftossá a tésztát, hanem banánpüré.

Lehetőleg minél érettebb, akár jó barna banánt kell használni hozzá, hogy minél könnyebb legyen a villával összetörni, ráadásul az íze is sokkal édesebb lesz. A banánnal készült muffintészta napokig szaftos és puha marad.

A banán mellett zabpehely gazdagítja a muffint - ettől laktató és energiadús lesz a süti, a zab ugyanis az egyik legjobb szénhidrátforrás, de jó hatással van az anyagcserére és a koleszterinre, illetve remek fehérjeforrás is egyben.

Banános-zabpelyhes muffin

zabpelyhesmuffin

Hozzávalók 12 darabhoz:

Muffin:

  • 140 gramm zabpehely
  • 180 gramm liszt
  • 100 gramm cukor
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 darab tojás
  • 60 milliliter olaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 3 darab banán (érett)

Tetejére:

  • 50 gramm zabpehely
  • 0.25 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál vaj (olvasztott)
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a zabpelyhet, lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat és szerecsendiót.

Egy másik tálban verjük fel a tojást, keverjük össze az olajjal és a vaníliakivonattal. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat, keverjük alaposan egybe.

Az érett banánokat törjük össze villával, míg egészen pépes massza nem lesz belőlük. Adjuk a tésztához, keverjük vele össze, míg sűrű, de egynemű nem lesz.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vajazzunk vagy béleljünk ki kapszlikkal 12 muffinformát. Osszuk szét köztük a tésztát.

A tetejére:

Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a fahéjat, a barna cukrot és az olvasztott vajat, majd szórjuk a tészta tetejére, mindegyik muffinra egyformán jusson belőle.

Toljuk a formát a sütőbe, 20 percig süssük a muffinokat, tűpróbával ellenőrizzük.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük