Békebeli osztrák kedvenc az almás rétes – A vékony lapok között bőséges édes töltelék lapul

almásrcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mondás szerint a bécsi rétestésztának olyan vékonynak kell lennie, hogy az alá rejtett szerelmes levelet el lehessen olvasni.

Az első ismert osztrák rétesrecept az 1700-as évekből maradt fent, egy kézzel írott szakácskönyvben olvasható. A papírvékonyra nyújtott tészta édes, bőségesen megpakolt tölteléket rejt. Az eredeti receptben rumba áztatott mazsola kerül az almához, de én ezt mindig kihagyom, mert nálunk a családban senki sem szereti az aszalványt.

Ausztria egész területén szeretik az édes süteményeket, a rétes nagy kedvencük, amit a mai napig hagyományos recept alapján készítenek a cukrászdákban, éttermekben. Almából érdemes savanykásabbat választani, ami a fahéjjal tökéletes ízharmóniát alkot. Tálalásnál porcukorral is megszórhatjuk, de vaníliafagylalt és tejszínhab is kerülhet a finomság mellé.

Bécsi almás rétes

almasct

Hozzávalók 6 személyre:

  • 18 dekagramm rétesliszt
  • 1 csipet
  • 12 dekagramm vaj
  • 1 darab tojás
  • 3 deciliter meleg víz
  • 10 dekagramm zsemlemorzsa
  • 3 evőkanál porcukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 60 dekagramm alma
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverőtálba öntjük, a sóval összekeverjük, majd a közepébe mélyedést ásunk, ebbe kerül a tojás és a víz. Először az ujjbegyünkkel apránként összedolgozzuk, majd rugalmas tésztát gyúrunk belőle, enyhén lisztezett tálba tesszük, letakarva 15-30 percig pihentetjük.

A zsemlemorzsát a vaj felén megpirítjuk, majd kihűtjük.

A cukrot a fahéjjal összekeverjük.

Egy tiszta terítőt kiterítünk, majd liszttel kicsit megszórjuk. A tésztát a terítő közepére tesszük, az ujjunkkal alányúlva - óvatosan, vigyázva, hogy ne szakítsuk meg a tésztát - az abrosz széléig kihúzzuk, 15 percig pihentetjük, addig a tölteléket elő tudjuk készíteni.

Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, felszeleteljük vagy lereszeljük, a zsemlemorzsával és fahéjas cukorral egybeforgatjuk.

A kihúzott tésztát olvasztott vajjal (nem kell az egészet felhasználni) megkenjük, majd rátesszük az almás tölteléket.

A terítő segítségével a tésztát feltekerjük, kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a maradék olvasztott vajjal megkenjük.

Az almás rétest előmelegített 180 fokos sütőben 35-45 perc alatt szép pirosra sütjük, porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük