Nagyon csokis kevert süti fényes mázzal: egyszerűen ellenállhatatlan
Ez a csupa csokis süti egyszerű kevert tésztából készült, édes kényeztetés.
Az édes finomság textúrája lenyűgöző, több napig megőrzi puhaságát, köszönhetően egy szokatlan alapanyagnak, melyről sokan nem feltételeznék, hogy desszertben helyet kaphat. A titokzatos hozzávaló becses neve cukkini.
A zsenge, nem épp erőteljes zamatáról híres zöldség nem csak főzés során hasznos alapanyag, süteményeknél is érdemes próbára tenni, mert kellemes csalódást fog okozni. A zamata nem érződik, csak a sütemény állagára lesz hatással, puha és szaftos lesz a tészta még 2-3 nap után is.
A sütemény tésztájában joghurt is helyet kap, amely szintén az omlós állagért felel. A kész masszát simíthatod hagyományos tepsibe, de torta- vagy kenyérformába is. Ha extrán csokisan szeretnéd tálalni, akkor érdemes a formába helyezett tészta tetejére csokipasztillát vagy egy kevés ropogós elemet szórni, lehet az dió, mogyoró vagy pisztácia.
Készítsünk elő egy 2,5 decis bögrét.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a fahéjjal, sóval, szódabikarbónával és kakaóval.
Egy másik keverőtálba üssük bele a tojást és keverjük fehéredésig a cukorral, utána az olajat, vaníliakivonatot és a joghurtot adjuk hozzá, keverjük össze az alapanyagokat.
A megtisztított cukkinit reszeljük le, majd a kiengedett levet nyomkodjuk ki belőle és adjuk a lisztes keverékhez. Utána a joghurtos masszával forgassuk egybe, végül pedig a csokipasztillát is keverjük a masszához.
A masszát simítsuk vajjal kikent formába (24 cm), utána toljuk 170 fokosra előmelegített sütőbe, és 40-45 perc alatt süssük készre (sütésnél alkalmazzunk tűpróbát).
Fotó: Getty Images
@sobors.hu