Fehérborban sült, omlós csirkecomb parázsburgonyával: a szaftja a lelke

csirkecomb
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fehérbortól, az olívaolajtól és a kisült zsírtól igazán finom és ízes ez az egyszerű egytálétel.

Egyszerű egytepsis étel, amivel 5 perc munkánk van, a többit már a sütő végzi, és egy óra múlva már tálalhatjuk is a finom ebédet/vacsorát. Az étel lelke a szaftja, az olívaolajtól, a fehérbortól és a kisült zsírtól lesz igazán finom. Fontos, hogy az olívaolajjal alaposan dörzsöljük be a krumplikat és a csirkecombokat, úgy sülnek majd szép pirosra és ropogósra.

Én azt szeretem, ha a hús olyan puhára sül, hogy szinte lejön a csontról, ezért legalább 1 óráig vagy még tovább sütöm, de 45 perc után már érdemes ránézni. Az utolsó 10 percben vegyük le a fedőt a tepsiről, hogy a bőre szép ropogósra süljön.

Borban sült csirkecomb

csirkecomb2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 6 darab csirkecomb (alsó, felső)
  • 1.5 kilogramm parázsburgonya
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1.5 deciliter fehérbor (száraz)
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál oregánó
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk meg alaposan a parázsburgonyát - nem szükséges meghámozni -, tegyük egy nagy tepsibe, öntsük rá az olívaolajat, szórjuk rá az oregánót, egy kis borsot, majd alaposan keverjük össze, hogy a fűszeres olaj mindenhol bevonja a krumplikat.

A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, majd a bőrös felükkel lefelé a krumplik közé tesszük őket, kicsit megforgatjuk, hogy a tepsi alján megült olívaolaj bevonja őket. A vékonyra szeletelt hagymát és fokhagymát rászórjuk a csirkecombokra. Beleöntjük a fehérbort a tepsi aljába.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tepsit fedjük le - fedővel vagy alufóliával -, majd süssük kb. 45-60 percig, félidőben forgassuk át a húsokat, hogy a bőrös felük legyen felfelé. Az idő letelte után szedjük le a fedőt, vegyük fel a sütőt 200 fokra, majd tegyük vissza pirulni a combokat 10-15 percre.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük