Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes

8
Nyomtatás
ceklas-rizotto-kecskesajttal
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A cékla élénk, gyönyörű színével, különleges ízével feldobja az olaszosan elkészített rizottót, ami a kecskesajttól még izgalmasabbá válik.

A cékla egészségvédő hatásának köszönhetően igazi szuperélelmiszer. Különösen a hideg hónapokban érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel olyan vitaminokat tartalmaz, amelyek felturbózzák az immunrendszert.

Sokoldalúan felhasználható a konyhában: ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy készülhet belőle saláta, leves, köret, főétel, sőt sütemény is. A rizottót is feldobhatod céklával. Ahhoz, hogy az íze igazán intenzív és édeskés legyen, érdemes megsütni. 

A rizottó főzésekor arra figyelj, hogy lassan, fokozatosan adagold az alaplevet a rizshez. Mindig várd meg, hogy magába szívja a folyadékot, mielőtt újabb adagot öntenél hozzá, így lesz igazán krémes. 

A rizottó kecskesajttal, friss zöldfűszerekkel még finomabb. A sült céklából tehetsz félre a díszítéshez. 

Céklás, kecskesajtos rizottó

ceklarizotto

Hozzávalók 4 személyre

  • 1.5 bögre rizottórizs
  • 10 dkg kecskesajt
  • 2 db cékla
  • 4 bögre zöldségalaplé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 dl fehérbor
  • só, bors ízlés szerint
  • zöldfűszerek
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt. A céklákat pucoljuk meg, vágjuk kisebb darabokra, és rendezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk meg két evőkanál olívaolajjal, és süssük meg körülbelül 30 perc alatt. Amikor könnyen beleszalad a céklába egy hegyes kés, vegyük ki a sütőből. Várjuk meg, míg kihűl, és turmixoljuk össze. 

Forrósítsunk fel két evőkanál olívaolajat egy közepes méretű lábasban. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsuk üvegesre körülbelül 3-4 perc alatt. Szórjuk hozzá a rizst, és néhány percig kevergetve pirítsuk. Amikor a szemek áttetszővé válnak, öntsük hozzá a bort, majd fokozatosan, merőkanalanként adagoljuk hozzá a forró zöldségalaplevet. Mindig csak akkor tegyük hozzá a következő adagot, amikor az előzőt már magába szívta a rizs. 

Főzzük 18-20 percig, a vége felé keverjük hozzá a céklát és a vajat. Sózzuk, borsozzuk, tálalás előtt szórjuk meg kecskesajttal és friss zöldfűszerekkel. Az elkészült rizottót azonnal tálaljuk, mert akkor a legkrémesebb!

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon