Egyszerű, citromos kevert sütemény mentával: a tésztája napokig puha marad

cscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Bármelyik évszakban készíthetsz citromos süteményt, frissítő, fanyar és édes zamata mindig nyerő.

A citrom az egyik legcsodásabb gyümölcs, hogy miért? Nagyon sokféle finomságban lehet hasznát venni, legyen az frissítő ital vagy sütemény, de a sós fogások ízét is ki lehet vele emelni, a legtöbb halas étel mellé kötelező. Sőt, természetes takarítószernek sem utolsó.

Ha az ember nem igazán édesszájú, akkor a citromos sütemény a legjobb választás, az egyszerre édes és fanyar ízek találkozása mindig nyerő. A citrom mellé remekül illik a menta, ezért érdemes őket párba állítani valamilyen puha tésztában. A citromos kevert sütemény egyszerűen készül, kezdőknek is menni fog, helyesen tárolva több napig megőrzi puha állagát.

Citromos-mentás sütemény

csct

Hozzávalók 8 szelethez

Tészta:

  • 1 darab citrom
  • 1 marék mentalevél
  • 30 dekagramm cukor
  • 20 dekagramm liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dekagramm vaj
  • 2 deciliter tejföl
  • 3 darab tojás
  • 2 deciliter víz (forró)

Máz:

  • 1 darab citrom
  • 2 evőkanál víz
  • 20 dekagramm porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A mentaleveleket 2 deciliter forró vízbe áztassuk be úgy, mintha teát készítenénk, majd szűrjük le, a leveleket tegyük félre.

A megtisztított citromhéjat reszeljük le egy kis tálkába, egy másikba a levét facsarjuk bele.

A kifacsart citromlevet 10 dekagramm cukorral forraljuk sziruppá, utána adjuk hozzá  a mentaleveleket és turmixoljuk egybe.

A lisztet forgassuk egybe a maradék 20 dekagramm cukorral és sütőporral, vaníliás cukorral, utána morzsoljuk hozzá a vajat, majd mehet a liszthez a tejföl, a citrom reszelt héja, a tojások és a mentás szirup, az egészet keverjük simára.

A tésztát simítsuk kivajazott kenyérformába (26 centiméteres), majd 180 fokosra előmelegített sütőben süssük 30-40 percig (sütésnél tűpróbát alkalmazzunk).

Máz:

A citromlevet a cukorral és a vízzel keverjük egybe, majd csorgassuk az elkészült süteményre.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük