A mindig puha mézeskalács receptje: az ünnepek előtt is elkészítheted
A mézeskalácsot akár már most megsütheted, ezzel a recepttel karácsonyig puha marad.
Az álompuha mézeskalács a megszokottól eltérően, csokiba mártva készül, az így készült desszert pedig annyira finom és mutatós, hogy még gasztroajándékként is érdemes elkészíteni.
Az alap egy rögtön puha mézeskalács, amelybe sem tojás, sem tejtermékek nem kerülnek, így növényi étrendbe is beillesztheted. Ami viszont kerül bele, az egy gazdag mézeskalácsfűszer-keverék, amely akkor a legjobb, ha otthon készíted el.
Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a kakaóport, a mézeskalácsfűszer-keveréket, a cukrot, a sütőport és a sót, majd keverjük hozzá a vajalternatívát és a növényi italt is. Egy összeálló, könnyen formázható masszát kell kapnunk.
Képezzünk belőle szabályos gombócot, majd lisztezett felületen nyújtsuk kb. 5 mm vastagságúra. Sütikiszúróval vágjunk belőle tetszőleges formákat, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt süssük aranybarnára. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Vízgőz felett olvasszuk fel a csokit, majd egyenként mártsuk bele a mézeskalácsokat, csepegtessük le, és dermedésig tegyük vissza a sütőpapírra.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu