Házi mogyoróvaj készítése adalékanyagok nélkül: sokkal olcsóbb, mint a bolti
A mogyoróvaj tökéletes sütikbe, kenyérre kenve vagy magában kanalazva, házilag pedig a bolti ár töredékéért készítheted el.
Ha egyszerű és gyors, de nem hétköznapi desszertre vágysz, amely még sütést sem igényel, akkor ezzel a csokis-mogyoróvajas szelettel nem foghatsz mellé. A csokoládé és a mogyoróvaj tökéletesen kiegészítik egymást, és képtelenség lesz abbahagyni a belőlük készült nasit.
A desszert egyszerű hozzávalókat igényel: az alaphoz mindössze mogyoróvaj, darált keksz, porcukor és némi zsiradék szükséges. Mivel a desszert vegán, ezért utóbbiból növényi vajalternatívára esett a választás, így tejérzékenyként is bátran megeheted.
Egy közepes tálban keverjük össze az olvasztott vajalternatívát, a mogyoróvajat és a vaníliakivonatot, majd adjuk hozzá a darált kekszet és a porcukrot. Egységesítsük a masszát, majd kanalazzuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és egy kanál hátával alaposan nyomkodjuk a forma aljára. Tegyük félre.
Az étcsokit vízgőz felett olvasszuk fel, és alaposan keverjük el benne a mogyoróvajat. Öntsük a kekszes alapra, és egyenletesen oszlassuk el rajta.
Tegyük a tepsit hűtőbe, és legalább 1 órát hagyjuk dermedni. Vágjunk belőle 20-24 szabályos szeletet, majd elfogyasztásig tároljuk hűtőben.
Fotók: Getty Images