Csupa csoki torta, ami kezdőknek is sikerülni fog: bármilyen alkalomra tökéletes

cstcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A torták univerzumában a csokis változat alapnak számít, mindenki szereti, épp ezért nem árt ismerni egy olyan receptet, amit kezdő sütikészítők is bátran megsüthetnek.

A torta lapjai kakaósak, a krém pedig csokiban gazdag. Utóbbit érdemes pár percre a hűtőbe tenni kenés előtt, mert a hidegtől sokkal jobb textúrája lesz.

A csoki olvasztásánál különösen figyelj arra, hogy a víz és a tál alja ne érintkezzen, különben nem lesz jó a végeredmény, könnyen megég a csoki, kicsapódik a kakaóvaj. Ha mégis túlmelegítetted, akkor tedd hideg edénybe és keverj még hozzá csokit, így a hő kiegyenlítődik.

Dobd fel a tortát!

A csoki mellett más ízt is csempészhetsz a krémbe, például rumot vagy valamilyen különleges likőrt. A plusz alapanyag a darabolt csoki mellé kerüljön, még mielőtt vízgőz fölé tennéd. Rumból, kávéból vagy likőrből 1-2 teáskanállal bőven elég.

A csokitorta mindenféle díszítés nélkül is kívánatos, de nyugodtan engedd szabadjára a fantáziádat, vagy maradj az egyszerűség vonalán: szórhatsz a tetejére reszelt csokoládét, cukorkát vagy lime reszelt héjával, rumos meggyel is izgalmasabbá teheted. 

Csupa csoki torta

cstct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 175 gramm vaj
  • 175 gramm porcukor
  • 3 darab tojás
  • 100 gramm liszt
  • 50 gramm kakaó (cukrozatlan)
  • tej (opcionális) szükség szerint

Krém:

  • 200 gramm ét- vagy tejcsokoládé
  • 100 gramm vaj
  • 180 gramm porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 190 fokra.

A tortaformát (közepes méretű) béleljük ki sütőpapírral.

Tészta:

A puha vajat a porcukorral keverjük habosra, majd a tojásokat is keverjük hozzá.

A lisztet és a kakaót szitáljuk keverőtálba, utána forgassuk egybe a tojásos masszával, ha túl sűrű a tészta, néhány evőkanál tejjel lazíthatjuk.

A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tortaformába, utána toljuk az előmelegített sütőbe, 25-35 perc alatt süssük készre, a sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.

Krém:

A csokit daraboljuk fel és vízgőz felett olvasszuk fel, majd tegyük félre, hogy kihűljön.

A puha vajat és a porcukrot keverjük habosra, majd a kihűlt olvasztott csokoládéval is keverjük egybe.

Összeállítás:

A kihűlt tésztát vágjuk félbe, a torta alsó részét kenjünk meg bőségesen a krémmel, utána tegyük rá a maradék tésztát, a tetejét és az oldalát kenjük meg a maradék krémmel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük