
Fűszeres, currys rizs pirult zöldségekkel: krémesre sülnek a sütőben

Ha eddig a rizst unalmasnak tartottad, mindenképp próbáld ki ezt a különleges fogást, egzotikus fűszerekkel és zöldséges feltéttel mennyei lesz.
Hús nélkül is készíthetsz laktató, ízekben gazdag főételt, az alábbi recept erre a tökéletes példa. Az untig ismert főtt rizst különleges fűszerek teszik izgalmassá, a feltét pedig se nem sült hús, se nem húsos ragu, hanem pirult zöldségek.
A sütőben sült, színes zöldségek önmagukban is helytállnak, köretként is kínálhatod őket. A titkuk a magas hőfokon történő sütésben és az olajos forgatásban rejlik: ennek a két lépésnek köszönhetően lesznek kívülről pirultak, belül pedig krémesek.
Rizsből érdemes a hosszú szemű, illatos jázmint választani, azzal lesz a legfinomabb az étel: ezt csak főzd meg az itt leírtak szerint, majd forgasd egybe vajjal és a fűszerekkel, hogy igazán krémes és isteni legyen.
-
2023-04-11 10:16:01
-
2023-02-26 10:16:01
-
2022-06-16 07:30:02
Currys rizs sült zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre
Sült zöldségek:
- 2 nagyobb db répa
- 500 g kaliforniai paprika
- 200 g csiperkegomba
- 6 szál zöldhagyma
- 250 g datolyaparadicsom
- 3 ek olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
Rizs:
- 370 g jázminrizs
- 1.5 tk füstölt paprika (vagy sima)
- 1 tk fokhagymapor
- 1.5 tk currypor
- 2 ek vaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A répák végeit vágjuk le, pucoljuk meg őket, majd vágjuk keresztben és hosszában félbe, majd kb. 3 mm-es csíkokra. A papikákat mossuk meg, majd vágjuk nagyobb kockákra. A gombákat tisztítsuk meg, majd a méretüktől függően vágjuk őket négybe vagy nyolcba. A hagymákat vágjuk nagyobb, 4-5 centis darabokra. A paradicsomokat vágjuk félbe.
Tegyünk minden zöldséget egy nagy tálba. Locsoljuk rájuk az olajat, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk őket egybe.
Szórjuk szét a sütőpapírral bélelt tepsin, majd toljuk a sütőbe 35-40 percre, míg szépen megpirulnak. Közben párszor keverjük át.
Közben főzzük meg a jázminrizst a csomagoláson írtak szerint.
A kész, forró rizsbe keverjük bele a vajat és a fűszereket, forgassuk alaposan egybe. Mikor a vaj elolvadt, kóstoljuk meg, sózzuk, borsozzuk.
A rizst szedjük egy tányérra, kanalazzuk rá a zöldségeket, majd kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!