Sütőben sült, őszi töltött sütőtök: spenót is kerül a tartalmas fogásba
A sütőtököt egyszerűen lehetetlen megunni: könnyed, krémes, mégis tartalmas vacsora készülhet belőle, amelyhez még a spenót is remekül passzol.
Elkezdődött a sütőtök szezonja. Ilyenkor rengetegféle szuper recept kerül elő, melyekben a zöldség a főszereplő. Ízletes leves, tartalmas főétel és még sütemény is készülhet sütőtökből. Mi most darált húsos raguval töltve ajánljuk.
Ha nem szimpatizálsz a hússal, akkor helyette apróra kockázott gombával alkosd meg a receptet. Így a vegetáriánusok is örömmel fogyasztják majd az ebédet.
A sütőtököt mossuk meg, majd töröljük szárazra, ezután hosszában vágjuk félbe, a magokat távolítsuk el.
A félbevágott tököt helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg egy kevés olajjal. Ezután toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe, és 35-45 perc alatt süssük készre. (A tök akkor jó, ha a villát könnyedén bele tudjuk szúrni.)
Míg a tök sül, addig készítsük elő a tölteléket: A hagymát, sárgarépát, zellert és a fokhagymát tisztítsuk meg. A hagymát és a fokhagymát vágjuk finomra, a sárgarépát és a zellert reszeljük le vagy kockázzuk apróra.
Vegyünk elő egy magas falú edényt, és forrósítsunk benne kevés olajat, majd dobjuk rá a hagymát, és dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük a hagymához az előkészített sárgarépát és a zellert. A zöldségeket pirítsuk 10-15 percig, majd adjuk hozzá a darált húst. A húst pirítsuk 15-20 percig, közben fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával és kakukkfűvel. Ezután keverjük a darálthoz a sűrített paradicsomot és a vizet, és főzzük még 10-15 percig.
Mikor a tök elkészült, óvatosan kanalazzuk ki a belsejét. Ha szeretnénk, a kikanalazott pürét egybeforgathatjuk a darált húsos raguval, vagy tegyük félre és használjuk máshoz.
A darált húsos ragut töltsük a kikanalazott tökbe, majd szórjunk rá reszelt sajtot.
A töltött tököt toljuk vissza a sütőbe, és süssük még 10-15 percig.
Fotók: Getty Images