Ünnepi diós hókifli a mama receptje szerint: napokig porhanyós marad
A hókifli régi kedvenc, melyet az ünnep előtt is elkészíthetsz a családnak, mivel a tészta napokig megőrzi porhanyós állagát.
A dió ősi csemege, mely magában falatozva is jólesik, és a legfinomabb desszertek is a csonthéjasból készülnek. A diós édességek főleg az őszi, téli szezonban kerülnek terítékre, a klasszikus ünnepi sütik főszereplője is. És ha már szóba került az ünnep, akinek van kedve, már készülődhet, érdemes próbasütést tartani, hogy a meghitt napon minden tökéletes legyen. Mutatom is az egyik kedvenc dióskifli-receptemet, mely garantáltan elvarázsol mindenkit.
A puha, foszlós kifli kelt tésztából készül. Igényli a türelmet, keleszteni és pihentetni is kell. A kifli a tölteléktől lesz különleges, amely tojásfehérjehab és darált dió keverékéből készül. Igazi mamaféle finomság, melyből öröm minden falat.
Ha esetleg nem szimpatizálsz a dióval, vagy pénztárcabarát verzióban készítenéd el, akkor dió helyett kókuszreszeléket használj.
A langyos tejbe keverjünk bele 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le, és futtassuk fel 5-8 perc alatt.
A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a maradék cukrot, tojássárgáját, tejfölt, a felfuttatott élesztőt, dagasszunk rugalmas tésztát belőle. Ezután az olajat vagy vajat dolgozzuk a tésztához, majd letakarva kelesszük 1 órát.
A tojásfehérjét a porcukorral verjük kemény habbá, majd a darált diót is forgassuk hozzá.
A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk három egyenlő részre. A tésztacipókat egyenként nyújtsuk kör alakúra, majd kenjük rá a diós tölteléket.
A töltelékkel lekent tésztát vágjuk 10-12 cikkre, majd tekerjük fel.
A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le, és 20-30 percig pihentessük. Ezután kenjük le tejjel a kifliket, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 18-22 percre (sütőtől függően néhány perccel több is lehet a sütési idő).
Az elkészült kifliket porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu