Pihe-puha dióhabos kifli: igazi békebeli finomság

6
Nyomtatás
Dióhabos kifli cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A mama receptje alapján készült kifli diós töltelékben gazdag. Omlós, édes és nagyon finom, érdemes belőle dupla adaggal készíteni.

A dió ősi csemege, mely magában falatozva is jólesik, és a legfinomabb desszertek is a csonthéjasból készülnek. A diós édességek főleg az őszi, téli szezonban kerülnek terítékre, a klasszikus ünnepi sütik főszereplője is. És ha már szóba került az ünnep, akinek van kedve, már készülődhet, érdemes próbasütést tartani, hogy a meghitt napon minden tökéletes legyen. Mutatom is az egyik kedvenc dióskifli-receptemet, mely garantáltan elvarázsol mindenkit.

A puha, foszlós kifli kelt tésztából készül. Igényli a türelmet, keleszteni és pihentetni is kell. A kifli a tölteléktől lesz különleges, amely tojásfehérjehab és darált dió keverékéből készül. Igazi mamaféle finomság, melyből öröm minden falat.

Így is lehet

Ha esetleg nem szimpatizálsz a dióval, vagy pénztárcabarát verzióban készítenéd el, akkor dió helyett kókuszreszeléket használj.

Dióhabos kifli

Dióhabos kifli ct

Hozzávalók 25 darabhoz

Tészta:

  • 2.5 dl langyos tej (+ kenéshez)
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 2 darab tojássárgája
  • 1 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál olaj vagy vaj

Töltelék:

  • 2 darab tojásfehérje
  • 3 evőkanál porcukor
  • 18 dkg darált dió
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejbe keverjünk bele 1 evőkanál cukrot és az élesztőt, majd takarjuk le, és futtassuk fel 5-8 perc alatt.

A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a maradék cukrot, tojássárgáját, tejfölt, a felfuttatott élesztőt, dagasszunk rugalmas tésztát belőle. Ezután az olajat vagy vajat dolgozzuk a tésztához, majd letakarva kelesszük 1 órát.

A tojásfehérjét a porcukorral verjük kemény habbá, majd a darált diót is forgassuk hozzá.

A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre, és osszuk három egyenlő részre. A tésztacipókat egyenként nyújtsuk kör alakúra, majd kenjük rá a diós tölteléket.

A töltelékkel lekent tésztát vágjuk 10-12 cikkre, majd tekerjük fel.

A kifliket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le, és 20-30 percig pihentessük. Ezután kenjük le tejjel a kifliket, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 18-22 percre (sütőtől függően néhány perccel több is lehet a sütési idő).

Az elkészült kifliket porcukorral meghintve kínáljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon