Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

8
Nyomtatás
rozmaringgal-sult-csirke
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a recept az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy kevés munkával a legfinomabb sült csirkét készíthesd el!

A mai napig is sok helyen látni még parkolókban vagy vásárokban, ahogy egy erre kialakított kisbuszban sütik nyárson a grillcsirkét. Ha megkívánnád ezt a finom fogást, akár otthon is elkészítheted egy kicsit másként.

Ezúttal ugyanis fehérboros, citrusos pácban fürdőzik meg az egész csirke, amit 1,5 óra sütés után már tálalhatsz is a szeretteidnek. 

Tipp

Úgy tudod ellenőrizni, hogy az egész csirke valóban átsült-e, hogy egy húshőmérőt szúrsz a comb és a mell közötti részbe, és ha a hőmérséklet eléri a 75 fokot, a csirke már mehet is az asztalra.

Egészben sült csirke rozmaringgal

rozmaringgal-sult-csirke

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kisebb db (grillezni való) egész csirke
  • 2 db narancs
  • 2 kisebb db citrom
  • 1 ág rozmaring
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 180 ml száraz fehérbor
  • 2 tk.
  • 1 tk. fekete bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkét mossuk meg, és ha szükséges, távolítsuk el a belsőségeket.

Tegyük bele a csirkét egészben egy nagy üvegtálba, és facsarjuk rá a citrusok levét. Öntsük rá a fehérbort is, és hintsük meg a rozmaring leveleivel. Sózzuk és borsozzuk meg kívül és belül is.

A fokhagymát tisztítsuk meg. Szeleteljük fel vékonyan, majd tegyünk belőle a csirke belsejébe és a külsejére is.

Fedjük le fóliával a tálat, és tegyük hűtőbe, pácoljuk a csirkét kb. 12 órán át úgy, hogy lehetőség szerint az idő felénél fordítsuk meg.

A megpácolt csirkéhez melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Vegyük ki a csirkét a pácból, és tegyük a tepsibe.

Ha szeretnénk, összeköthetjük a csirke lábait konyhai zsineggel, de ez akár el is hagyható. Süssük a csirkét kb. 1-1,5 órán át a méretétől függően.

A sütés utolsó 15 percében emeljünk a hőmérsékleten, hogy a csirke bőre enyhén ropogósra sülhessen.

Ha húshőmérőt szúrunk a comb és a mell közötti részbe, és ha a hőmérséklet eléri a 75 fokot, a csirke már mehet is az asztalra.

A megsült csirkét vegyük ki a sütőből, hagyjuk kb. 10 percig pihenni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon