Krémes, egyserpenyős csirkemell mustáros szószban – Nincs vele sok munka
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
A csirkemell krémes szószban biztosan nagy kedvenced lesz, ráadásul sokkal hamarabb elkészül, mint gondolnád.
A csirkemellből, néhány egyszerű hozzávalóval kiegészítve, is lehet szinte luxusvacsorát készíteni, és nem is kell hozzá órákat állni a tűzhely mellett. Fehérbor, tejszín és mustár kombinációjából tökéletes szószt főzhetsz, a csirkemellet pedig csak meg kell pirítani egy kicsit.
Ha még ennyit sem szeretnél foglalkozni vele, akkor csak pakolj be mindent egy tepsibe, majd hagyd, hogy az ízek összeérjenek, ahogy ennél a paradicsommal sült csirkemellnél is történik. A csirkemellet serpenyőben is sütheted, de mielőtt a szószba tennéd, mindenképpen süsd meg egy kevés lisztbe forgatva. A tejszínes szószhoz jól illenek a citrusos ízjegyek, például ennél a parmezános csirkemellnél is. Egy plusz hozzávalóval, gombával pedig igazán laktató fogást készíthetsz.
Egyserpenyős csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab csirkemell
- 70 gramm liszt
- 1 kávéskanál só
- ízlés szerint bors
- 1 kávéskanál fokhagymapor
- 1 evőkanál olívaolaj
- 4 evőkanál vaj
- 300 gramm gomba (csiperke)
- 2 fej salottahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 350 milliliter alaplé (csirke vagy zöldség)
- 120 milliliter fehérbor (száraz)
- 120 milliliter tejszín
- 1 kávéskanál kakukkfű (morzsolt)
- 1 teáskanál mustár
- 1 teáskanál keményítő
Elkészítés:
A gombát szeleteljük fel, a hagymát vágjuk apróra.
Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a borsot és a fokhagymaport, majd forgassuk bele egyenként a csirkemelleket.
Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel 1 evőkanál olívaolajat és 2 evőkanál vajat, majd tegyük bele a csirkemelleket, pirítsuk minden oldalukat 4-5 percig. Vegyük ki őket, majd tegyük egy tálra és takarjuk le.
Ha az összeset megpirítottuk, akkor tegyük a maradék vajat a serpenyőbe és dinszteljük meg rajta a gombaszeleteket. Addig dinszteljük, amíg a víz elpárolog és a gombák kicsit megbarnulnak. Keverjük hozzá a hagymát, majd dinszteljük együtt puhára. Tegyük bele a fokhagymát is, majd egy percig pirítsuk tovább. Öntsük rá a bort, majd a tejszínt és az alaplevet, keverjük hozzá a mustárt és morzsoljuk bele a kakukkfüvet. Adjuk hozzá a keményítőt, várjuk meg, míg forr egyet. Vegyük le a hőmérsékletet, tegyük bele a csirkét, pár percig rotyogtassuk együtt a szószt a hússal, amíg a kívánt sűrűséget el nem éri.
Fotó: Getty Images