Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Egy zamatos, krémes, téli fűszerekkel teli sajttortareceptet hoztunk, amelyben ezúttal az almáé és a karamellszószé lesz a főszerep.
December 6-án, az Index első Mikulás-napi sütisütő versenyén az a megtiszteltetés ért minket, hogy mi zsűrizhettük az elkészült alkotásokat. Bár szebbnél szebb és finomabb süteményeket kóstoltunk végig, ez a remegős epres sajttorta rabolta el igazán a szívünket.
A készítője, az Index vezető-szerkesztője, Vági Bence szerencsére a receptet is megosztotta velünk, így akár te is elkészítheted otthon a nyertes süteményt.
Az alapját roppanós zabkeksz, a tölteléket mascarponés krém képezi, a tetejét pedig eperzselé borítja: ez a mutatós desszert az ünnepi asztalon is helytáll, úgyhogy mindenképp vésd fel a karácsonyi listádra, ráadásul sütés nélkül készül.
Elsőként a kekszet egy aprítógépben daráljuk le, majd keverjük össze a vajjal. A masszát egyenletesen nyomkodjuk a forma aljába, és tegyük a mélyhűtőbe nagyjából 5 percre.
A krémhez keverjük össze a krémsajtot, a mascarponét, a vaníliakivonatot és a cukrot. A keveréket habosítsuk ki, amíg feszes krémet nem kapunk.
A zselatint keverjük el a vízzel, és tegyük mikróba 10-20 másodpercre, hogy felolvadjon. Ezután jó alaposan keverjük el a krémben egy fakanállal. A krémet öntsük a kekszalapra, majd tegyük be egy órára a fagyasztóba.
Az epres réteghez 100 gramm epret vágjunk apró kockákra, egy apró lábasban keverjük össze a cukorral, a citrom levével és 3 evőkanál vízzel. Felforralva 3 percig főzzük, majd botturmixszal turmixoljuk le. Igény szerint az így kapott eperpürét egy szűrőn passzírozzuk át, hogy teljesen magmentes legyen. A pürét hűlni hagyjuk.
A megdermedt tortát vegyük ki a fagyasztóból és díszítsük félbevágott eprekkel. Ezután a zselatinport keverjük ki egy evőkanál vízzel, majd tegyük mikróba 10-20 másodpercre. Keverjük át, majd keverjük el az eperpürében. A pürét végül öntsük az eprekkel díszített sajttortánkra, végül a tortát tegyük még egy órára a fagyasztóba, vagy 2-3 órára a hűtőszekrénybe.
Recept: Vági Bence
Fotók: Kaszás Tamás
@sobors.hu