Így készül az erdélyi töltött káposzta: másnap még finomabb

10
Nyomtatás
Romanian stuffed cabbage cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ünnepi asztal egyik kötelezője a töltött káposzta, amelyből érdemes dupla adaggal készíteni, mert másnap és harmadnap még finomabb.

A töltött káposzta a karácsonyi asztal kötelező eleme: ha kipróbálnál valami újat, akkor készítsd el az erdélyi változatot, mely paradicsommal, kaprosan készül.

Így is lehet

A káposzta töltelékébe darált hús és rizs kerül: ezeket elő is főzheted/piríthatod, akkor gyorsabban elkészülnek a töltések, de nyersen is a levelekbe töltheted. A fűszerezése szokatlan, mivel a kapor és a csombor dominál benne, de ha nem kapsz, utóbbit kakukkfűvel helyettesítheted. Ha még merészebb lennél, akkor rizs helyett bulgurral állítsd össze a tölteléket.

Az elkészült fogást friss kenyérrel és tejföllel kínáld.

Erdélyi töltött káposzta

Romanian stuffed cabbage ct

Hozzávalók 6 személyre

Alap:

  • 1 nagyobb fej káposzta

Mártás:

  • 2 darab paradicsom
  • 800 g paradicsompassata
  • 4 evőkanál cukor
  • 400 ml víz
  • 2 evőkanál ecet
  • 1 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • ízlés szerint

Töltelék:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 80 dkg darált hús
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1.5 tk.
  • ízlés szerint bors
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 bögre rizs
  • 1 teáskanál kapor
  • 1 tk. csombor vagy kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

A káposzta külső, hibás leveleit távolítsuk el, majd a torzsáját vágjuk ki. Ezután egy nagy fazékban forraljunk vizet, majd a káposztát helyezzük bele, és várjuk meg, hogy leveleire essen szét. Villával rá is segíthetünk, majd a leveleket szedjük ki és tegyük félre.

Mártás:

A paradicsomot mossuk meg és kockázzuk apróra. Ezután keverjük össze a passatával, cukorral, vízzel, ecettel, sóval és a fokhagymával.

A megtisztított hagymát vágjuk finomra, majd dinszteljük üvegesre, húzzuk le a tűzről.

Ezután adjuk hozzá a darált húst, utána keverjük hozzá a fűszerpaprikát, sót és borsot.

A darált húst forgassuk egybe a rizzsel, fokhagymával, kaporral és a csomborral vagy kakukkfűvel. 

A tölteléket tetszés szerint töltsük be a levelekbe.

Vegyünk elő egy nagy fazekat. Az aljára tegyük bele a maradék, csíkokra vágott káposztát. Erre tegyünk zsírt vagy olajat, majd a töltött káposztákat sorakoztassuk rá.

A káposztákra öntsük rá a paradicsomos keveréket és annyi vizet (csak akkor, ha szükséges), hogy ellepje a töltéseket. Ezután lefedve tegyük alacsony vagy közepes láng fölé főni. A főzési idő függ a töltések méretétől, érdemes ellenőrizni, kóstolni. Körülbelül 90-120 perc alatt készül el.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon