Elmondjuk, mitől lesz tökéletes az ünnepi töltött káposzta: bátran fűszerezd a tölteléket
A töltött káposzta tradicionális kedvenc, tájegységenként és családonként is máshogy készül, érdemes kipróbálni minél több változatot.
A töltött káposzta a karácsonyi asztal kötelező eleme: ha kipróbálnál valami újat, akkor készítsd el az erdélyi változatot, mely paradicsommal, kaprosan készül.
A káposzta töltelékébe darált hús és rizs kerül: ezeket elő is főzheted/piríthatod, akkor gyorsabban elkészülnek a töltések, de nyersen is a levelekbe töltheted. A fűszerezése szokatlan, mivel a kapor és a csombor dominál benne, de ha nem kapsz, utóbbit kakukkfűvel helyettesítheted. Ha még merészebb lennél, akkor rizs helyett bulgurral állítsd össze a tölteléket.
Az elkészült fogást friss kenyérrel és tejföllel kínáld.
A káposzta külső, hibás leveleit távolítsuk el, majd a torzsáját vágjuk ki. Ezután egy nagy fazékban forraljunk vizet, majd a káposztát helyezzük bele, és várjuk meg, hogy leveleire essen szét. Villával rá is segíthetünk, majd a leveleket szedjük ki és tegyük félre.
Mártás:
A paradicsomot mossuk meg és kockázzuk apróra. Ezután keverjük össze a passatával, cukorral, vízzel, ecettel, sóval és a fokhagymával.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra, majd dinszteljük üvegesre, húzzuk le a tűzről.
Ezután adjuk hozzá a darált húst, utána keverjük hozzá a fűszerpaprikát, sót és borsot.
A darált húst forgassuk egybe a rizzsel, fokhagymával, kaporral és a csomborral vagy kakukkfűvel.
A tölteléket tetszés szerint töltsük be a levelekbe.
Vegyünk elő egy nagy fazekat. Az aljára tegyük bele a maradék, csíkokra vágott káposztát. Erre tegyünk zsírt vagy olajat, majd a töltött káposztákat sorakoztassuk rá.
A káposztákra öntsük rá a paradicsomos keveréket és annyi vizet (csak akkor, ha szükséges), hogy ellepje a töltéseket. Ezután lefedve tegyük alacsony vagy közepes láng fölé főni. A főzési idő függ a töltések méretétől, érdemes ellenőrizni, kóstolni. Körülbelül 90-120 perc alatt készül el.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu