Selymes, boros fehérbableves: olyan laktató, mint egy főzelék

fehérbableves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Csak pár hozzávalóra van szükség, mégis izgalmas, pikáns, egyáltalán nem mindennapi lesz a végeredmény.

A bableves már önmagában is elképesztően laktató, de pürésítve, ennyi babból készítve valóságos főétel válik belőle. A fehérbor adja meg a pikantériáját, a kókusztej vagy tejszín pedig lágyítja, könnyedebbé teszi a sűrű babos levest. A kókusztej nem csak akkor jó választás, ha laktózérzékenyek vagyunk, egy kis plusz édeskés ízt is ad az ételnek, érdemes kísérletezni vele.

Zöldfűszerek közül semmiképp ne hagyjuk ki a rozmaringot, nagyon jól illik a babhoz, ráadásul a nagyobb szupermarketekben egészen biztosan találunk dobozos, friss változatot belőle. 

Fehérbableves

fehérbableves2

Hozzávalók 4 személyre

  • 125 milliliter szürkebarát fehérbor
  • 1 kisebb darab hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 450 gramm fehérbab (cannellini)
  • 2 teáskanál friss rozmaring
  • 2 teáskanál friss petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 liter alaplé
  • 125 milliliter kókusztej/tejszín
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát, fokhagymát vágjuk apróra. A borral együtt tegyük őket egy lábosba, közepes lángon főzzük, míg a hagymák átlátszóak nem lesznek. 

Adjuk hozzá a babot, a zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Így főzzük 5 percig, közben folyamatosan kevergessük. 

Adjuk hozzá az alaplevet, ha forr, vegyük alacsony lángra, gyöngyözve, fedő nélkül főzzük 20 percig. 

Húzzuk le a tűzről, botmixerrel pürésítsük. Ha selymes és egynemű, tegyük vissza a tűzre, keverjük bele a kókusztejet vagy tejszínt, azzal együtt is főzzük még 5 percig. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük