Finn fahéjas-kardamomos tekercs: foszlós, vajas, édes péksütemény
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Illetve azért hívom finnek, mert én onnan kaptam a receptet, de eredetileg azt hiszem a svédektől származik ez a csodálatos, foszlós, nagyon cukros, nagyon vajas péksütemény. Bár az amerikaiaknak is van cinnamon rolljuk, ez egy kicsit más.
A formája is különböző a mi csigáinktól, és általában sokkal súlyosabb jelenség, nem az, amit az ember csak úgy megeszik reggelire. Vagy ha mégis, utána mámoros cukorsokkot kap. Ennek a péksüteménynek a tésztájában és a töltelékében is irdatlan mennyiségű vaj és cukor van, és igen, ettől olyan csodálatos. Nekem simán többet ér bármilyen cukrászsüteménynél, és nem bánom meg egyetlen grammját sem a bevitt cukornak.
A különlegességét a kardamom adja, amit nagyon szeretnek a finnek mindenfélében, valójában viszont az az igazság, hogy egy nagyon megosztó fűszerről van szó. Kicsit az ánizsra és a mentára emlékeztet, hűs, nagyon különbözik minden más megszokott íztől. Aki először próbálja, csak egészen kis adagban adjon belőle a süteményhez, nehogy elriassza tőle az idegenkedőket.
Fontos alapanyag még a barna cukor, nem azért, mert egészségesebb lenne a sima, fehér változatnál, hanem mert mély, karamellás íze van, ami sokat ad hozzá ehhez az ételhez.
Finn fahéjas-kardamomos tekercs
Hozzávalók 10 adaghoz
Tészta
- 2.5 deciliter tej
- 100 gramm cukor
- 7 gramm porélesztő
- 1 darab tojás
- 700 gramm liszt
- 100 gramm vaj
- 0.5 teáskanál só
A töltelékhez
- 70 gramm vaj
- 50 gramm mandulaliszt
- 100 gramm barna cukor
- 2 evőkanál fahéj
- ízlés szerint kardamom
A kenéshez
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt, elkeverjük. Beleszitáljuk a lisztet és a sót, és ha szeretnénk, egy kis kardamomot, elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást is. A vajat megolvasztjuk, és folyamatos dagasztás közben, kis adagokban adjuk a tésztához. Ha mindet felvette, gombócot formálunk belőle, és letakarva kb. 45 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
Ha megkelt, két részre osztjuk a tésztát. Téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük egyenletesen a puha vajjal, megszórjuk a cukor felével, a mandulaliszt felével és nagyon sok fahéjjal, valamint, ha tetszik, egy kevés kardamommal. Feltekerjük, és kétujjnyi vastag csigákat vágunk belőle. A csigákba a tenyerünk élével bemélyedést képzünk, majd sütőpapíros tepsin hagyjuk őket újrakelni. Lekenjük őket egy felvert tojással, és 200 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors