Fokhagymás mézzel sült sertéskaraj: a fűszeres hús vajpuha és szaftos lesz

karaj2
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Egyszerre édes és sós az egészben sült sertéskaraj, a páctól jó fűszeres, a máztól pedig nagyon szaftos és ragacsos lesz.

Bár a húsok népszerűségi listáját a csirkemell és - comb vezeti, a sertéshúst sem érdemes mellőzni a konyhából, tarjából és karajból különösen finom fogások készülnek. Az egyben sült sertéskaraj amellett, hogy isteni, rengetegféle módon készíthető el, fűszerekkel bedörzsölve, édeskés fokhagymás mázzal sütve mennyei főfogás kerekedik belőle.

A húst lehetőleg megbízható helyről, hentestől szerezd be, ha esetleg hártyázottat tudsz venni/kérni, akkor még könnyebb dolgod lesz. A hús külsejét száraz páccal érdemes bedörzsölni, ebben paprika, fokhagyma, zöldfűszerek vannak, de ízlésed szerint alakíthatsz az összetevők listáján. A fokhagymás-mézes mázat se hagyd le róla, az egyszerre édes és sós bevonat a köbre emeli és szaftosan tartja a húst.

Fokhagymás-mézes sertéskaraj

sertéskaraj

Hozzávalók 8 személyre:

Hús:

  • 1.5 kilogramm sertéskaraj
  • 1 evőkanál olívaolaj

Száraz pác:

  • 1 teáskanál fűszerpaprika (édes)
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 0.5 teáskanál rozmaring
  • ízlés szerint só, bors

Fokhagymás-mézes máz:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 90 gramm méz
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit. A sertéskarajról itassuk fel a nedvességet papírtörlő segítségével. Távolítsuk el róla a hártyát, vagy ha ez nem megy, akkor vagdossuk be a hártyás felét, hogy ne ugorjon össze sütés közben.

Egy kis tálban keverjük össze a száraz pác hozzávalóit.

A sertéskarajt vékonyan kenjük le olajjal, majd dörzsöljük bele a száraz pácot, hogy mindenhova jusson a fűszerekből.

Melegítsünk olívaolajat egy serpenyőben, majd pirítsuk meg rajta a sertéskaraj minden oldalát, oldalanként 3-5 percig. Ezután tegyük az előkészített sertéskarajt a tepsire.

Egy kis tálban keverjük össze a fokhagymás-mézes pác hozzávalóit, a fokhagymát reszelve keverjük bele. Ha túl sűrű, egy kevés olajjal lehet még hígítani.

Kenjük le a sertéskarajt ezzel a szósszal úgy, hogy mindenhova jusson belőle, szépen vonja be. Toljuk a sütőbe 25 percre. Vegyük ki, majd fedjük le fóliával, így a teteje nem ég meg, de a közepe továbbsül. Süssük még 25-30 percig, míg a belső hőmérséklete el nem éri a 63 fokot.

Vegyük ki a sütőből, ha elkészült, majd fólia alatt hagyjuk pihenni 10 percig. Szeletelve, sült, párolt zöldséggel, rizzsel kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük