Tartalmas ebéd gnocchival: a krémesre sült fokhagymától karakteres

Sutotokos-rozmaringos-gnocchi-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a gnocchi annyira különleges, hogy egyetlen adag biztosan nem lesz elég belőle: igazi fűszeres, tartalmas finomság, amit csak szeretni lehet.

Ez a fogás a sütőtökös gnocchi ötletével együtt született, hiszen már régóta szerettem volna kipróbálni a krumplis klasszikustól eltérő változatokat is. Így készült el ez az őszies, sütőtökös alap, mellé pedig a minden képzeletet felülmúló krémes-fűszeres szósz zöldségekkel.

A szósz több szempontból is különleges. Egyrészt a fokhagyma nem egy-, hanem kétféle változatban kerül bele: olajon pirulva és sütőben karamellizálva. Utóbbi krémesre sül, és pürésítve kerül az ételbe, amitől egy különleges, pluszaromát kap a fogás. Másrészt a szósz – és nem mellesleg a feltét is – csupa növényi hozzávalót tartalmaz, így vegánként is bátran fogyaszthatod.

Bár a recept és a felhasznált fűszerek a legjobban a kissé édes sütőtök ízvilágával harmonizálnak, az év más időszakában (sütőtök hiányában) klasszikus krumplissal vagy ezzel az édesburgonyás gnocchival is érdemes kipróbálni.

Fokhagymás-rozmaringos gnocchi

Sutotokos-rozmaringos-gnocchi

Hozzávalók 2 személyre

  • 0.5 adag gnocchi a leírás szerint
  • 3 ek olívaolaj
  • 13 gerezd fokhagyma
  • 3 marék bébispenót
  • 0.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 2 szál friss rozmaring apróra vágva
  • 300 g koktélparadicsom félbevágva
  • 200 ml növényi főzőkrém (zab vagy kókusz)
  • 2 ek pirított fenyőmag
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a gnocchit: a sütőtökös változatot az itt leírtak szerint vagy a klasszikus verziót az ebben a receptben bemutatott módon. A kifőtt gnocchit szűrjük le. Egy nagyobb serpenyőben hevítsünk 2 evőkanálnyi olajat, és pirítsuk benne aranybarnára. Szedjük egy tányérba, és tegyük félre.

Közben pucoljuk meg a fokhagymát, 10 gerezdet csomagoljunk alufóliába, és 30-35 percre tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe.

A maradék 3 gerezdet vágjuk apróra, és 1 evőkanál olajon dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a bébispenótot, és közepes hőfokon 2-3 perc alatt fonnyasszuk meg. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a rozmaringot és a paradicsomot, és újabb 2 percig pirítsuk.

Közben a megsült fokhagymát egy villával pürésítsük krémesre, keverjük hozzá a főzőkrémet, és öntsük a spenótos keverékre. Adjuk hozzá a lepirult gnocchit is, alaposan keverjük össze, és vegyük le a tűzről. Pirított fenyőmaggal megszórva, még melegen fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon