10 szuper ötlet a fokhagyma felhasználására – Tippek a pucolástól a főzésig
Szinte nincs olyan étel - az édességeket leszámítva -, amit nem tesz jobbá egy kevés fokhagyma, arról nem is beszélve, hogy nagyon egészséges alapanyag is.
Bár egy nagyon egyszerű receptről van szó, ízekben és állagokban mégis annyira összetett, hogy egészen új szintre emeli a tükörtojás fogalmát! A tojás mellett a fokhagyma a főszereplő, ez kétféle formában kerül az ételbe: ropogós chipsként és krémes szószként.
Igaz, munka előtt nem feltétlen ez az étel a legjobb választás, de a hétvégi reggelikből és brunchokból nem maradhat ki! Bár a szósz intenzíven fokhagymás, a ropogós szeletek egyáltalán nem erősek, szinte édeskésre sülnek.
Ha még egyet csavarnál a recepten, bátran kísérletezz más zöldfűszerekkel is: petrezselyem helyett korianderrel, kaporral, de akár bazsalikommal is mennyei lesz.
A fokhagymát pucoljuk meg. 1 gerezdet vágjunk össze finomra, 2 gerezdet pedig vágjunk hajszálvékony szeletekre.
A finomra vágott 1 gerezd fokhagymát tegyük egy mozsárba a petrezselyemmel és egy csipet sóval együtt, majd a törővel zúzzuk össze. Akkor jó, ha már krémes az állaga. Ekkor adjunk hozzá 1 ek. olívaolajat, dolgozzuk össze. (Ha nincs mozsarunk, egy éles késsel vágjuk őket egészen finomra, és a kés lapjával törjük össze.)
A tojásokat üssük egy kis tálkába.
A maradék olajjal forrósítsunk fel egy serpenyőt. Dobjuk bele a 2 gerezd vékony szeletekre vágott fokhagymát, pirítsuk kb. fél-1 percig, míg halványbarna színt nem kap.
Toljuk a serpenyő egyik végébe a megpirult fokhagymát, majd az üresen maradt részre öntsük oda a tojásokat. A pirult fokhagymát kanalazzuk a tojás tetejére, majd süssük így a tojást 1-2 percig, ne mozgassuk. Mikor az alja már pirul, kanalazzunk a tetejére is a forró olajból, hogy a fehérje megszilárduljon, de a sárgája folyós maradjon.
Amint jónak látjuk, csúsztassuk egy tányérra, sózzuk-borsozzuk, és locsoljuk meg a petrezselymes fokhagymaszósszal. Rögtön tálaljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors