
Pihe-puha szezámmagos, vajas kifli: kezdőknek is sikerülni fog
A finom házi kiflit gyárthatod nagyobb vagy kisebb formában, szuper sós vendégváró, és szendvicsalapnak is tökéletes.
A házi sós sütik soha nem mennek ki a divatból. A sajtos kifli íze, illata sokunknak a gyermekkort hozza vissza: azt, ahogy az anyukánk vagy a nagymamánk a konyhában formázta a kifliket, és megszórta reszelt sajttal.
Foszlósan, kelt tésztából rendkívül csábító, belül puha, a teteje kicsit roppanós, és a közepében sok sajt van. Sőt, a tésztába is gyúrhatsz egy keveset. A trappista, a gouda vagy a füstölt sajt is tökéletes bele.
A friss, házi tésztát lehet variálni is: mehet bele sonka, bacon, zöldfűszeres vaj is. Ezek a kiflik langyosan a legjobbak, de jól zárható dobozban másnap is puhák maradnak, ha nem fogynak el villámgyorsan.
A langyos tejbe keverjük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk pihenni 10 percig. Várjuk meg, míg jól megemelkedik, azaz felfut.
A tésztához a lisztet szitáljuk egy nagy tálba, adjuk hozzá a sót, az élesztős tejet, a tojást, az olvasztott vajat, végül pedig a tejfölt is. Gyúrjuk össze körülbelül 8-10 perc alatt. Sima, rugalmas tésztát kell kapnunk. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés lisztet vagy tejfölt.
Letakarva kelesszük a tésztát meleg helyen 45-60 percig, amíg a duplájára nő.
A megkelt tésztát osszuk két vagy három részre. Egyesével nyújtsuk ki mindegyiket kör alakúra, és vágjuk fel 6-8 háromszögre. A szélesebb végekre szórjunk reszelt sajtot, majd tekerjük fel kifliformára.
Rendezzük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk őket kelni még 20 percig.
Kenjük le a tetejüket felvert tojással, és szórjunk rájuk még sajtot.
Előmelegített sütőben, 180 fokon süssük aranybarnára 20–25 perc alatt.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu