Kelesztés nélkül készül a franciák kenyérlángosa: a tarte flambée tésztája vékony és ropogós

flcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tarte flambée lényege, hogy a tésztát a lehető legvékonyabbra kell kinyújtani, hogy jól ropogjon.

A magyar kenyérlángos, másik ismert nevén töki pompos, vastag tésztával készül, a puha textúra kedvéért krumpli is kerülhet a hazai kedvencbe. A francia változatban a tésztának vékonynak, ropogósnak kell lennie, igaz, a feltét hasonló, mint a hazai finomságon. Megjelenésében kicsit olyan, mint a pizza, szokták is francia pizzaként emlegetni.

A tarte flambée tésztájába élesztő is kerül, de nem kell pihentetni, hogy a duplájára nőjön, gyúrás után rögtön ki lehet nyújtani, rápakolni a feltéteket és mehet is pirulni a sütőbe.

Francia kenyérlángos

flct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 200 gramm finomliszt
  • 1 csipet
  • 7 gramm instant élesztő
  • 120 milliliter víz (meleg)
  • 50 milliliter olaj
  • 1 fej lilahagyma
  • 4 darab gomba
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 180 gramm húsos szalonna
  • 180 gramm tejföl 20%
  • 200 gramm sajt
Recept idők

Elkészítés:

A tejfölbe reszeljük bele a fokhagymát.

A sajtot reszeljük le.

A szalonnát kockázzuk fel.

A megtisztított lilahagymát és gombát vékonyan szeleteljük fel.

Szórjuk a lisztbe a sót, az instant élesztőt, olajat és a meleg vizet, gyúrjunk belőle tésztát, majd rögtön utána nyújtsuk is ki a lehető legvékonyabbra.  A tésztát tekerjük fel nyújtófára, majd tegyük olajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsire. A tésztát szurkáljuk meg villával és kenjük meg fokhagymás tejföllel, utána ízlés szerint pakoljunk rá a lilahagymából, gombából, szalonnából, végül pedig szórjuk meg sajttal. A lepényt 180 fokosra előmelegített sütőben 15-25 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük