Francia sólet, avagy cassoulet: a babos egytálétel laktató és nagyon finom

cassoulet
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Habár sokáig, lassan készül, az előkészületekkel nem lesz sok dolgod, a legnagyobb munkát a sütő végzi.

A francia egytálétel, a cassoulet nagyon tartalmas és ízletes fogás, hasonlít a sóletre, hiszen lassú lángon, sokáig, babbal és hússal készül. A sütőben érnek össze az ízek, minden alapanyag együtt, egyszerre puhul meg, a hús és a bab mellől a zöldségek és a friss zöldfűszerek sem hiányozhatnak.

Sok előkészületet nem igényel az elkészítése, de a babot mindenképp érdemes előző nap beáztatni, hogy vajpuha legyen a sütőben. Ha esetleg elfelejtetted/nincs rá időd, főzd egy kevés ideig a tűzhelyen, csak utána add hozzá a többi alapanyaghoz.

A hússal nem érdemes spórolni, az igazán finom cassoulet sertéslapockával, szalonnával és kolbásszal készül, picit füstös és nagyon gazdag ízvilágú.

Cassoulet

cassoulet2

Hozzávalók 6 személyre:

  • 500 gramm fehér bab (száraz)
  • 750 milliliter alaplé
  • 250 milliliter vörösbor (száraz)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 400 gramm kockázott paradicsom (konzerv)
  • 3 darab répa
  • 250 gramm kolbász
  • 500 gramm sertéslapocka
  • 250 gramm szalonna
  • 6 szál friss petrezselyem
  • 6 szál friss kakukkfű
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A babot előző este áztassuk be, másnap öntsük le róla az áztatóvizet. 

A hagymát és a répát pucoljuk meg, előbbit vágjuk kockákra (nem kell túl finomra), utóbbit karikákra. A lapockát vágjuk 2-3 centis kockákra, a szalonnát kisebb darabokra, a kolbászt karikázzuk össze. A friss zöldfűszereket kössük csokorba egy zsineg segítségével.

Melegítsük elő a sütőt 120 fokra.

A lapockát tegyük egy nagy tálba, sózzuk, borsozzuk, szegfűborssal ízesítsük.

Tegyünk egy nagy sütőtálba majdnem mindent: a lapockát, szalonnát, kolbászt, a babot, paradicsomot, zöldségeket és a zöldfűszereket. Öntsük fel az egészet alaplével. Fedjük le a tálat, majd toljuk a sütőbe 2 órára.

2 óra elteltével szedjük le a fedőt, öntsük fel a vörösborral, majd tegyük vissza 1 órára, vagy amíg a hús és a bab vajpuha nem lesz.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük