Szaftos, fűszeres sertésoldalas: a hús olyan omlós, hogy leesik a csontról

socover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sertésoldalasból páratlan sült készülhet, a hús omlós és szaftos lesz, bánj bőkezűen a fűszerekkel, úgy lesz igazán finom.

Az oldalas sokféle ízesítéssel készülhet, akár magyarosan, vagy simán sóval, borssal és fokhagymával fűszerezve, de barbecue-val is csodálatos.

Az omlós oldalasnak két titka van: a mamák szerint akkor lesz igazán puha, ha bő zsiradék kerül alá, a másik dolog pedig, amire figyelni kell, hogy alacsony hőfokon, sokáig kell sütni. Akár 4 órát is a sütőben tölthet a hús, majd az utolsó 10 percben kell magas hőfokra kapcsolni, színt adni az oldalasnak. Ezt a technikát követve garantáltan leomlik a hús a csontról.

Fűszeres, szaftos sertésoldalas

soct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg sertésoldalas
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál hagymapor
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 evőkanál mustár
  • kevés zsír vagy olaj
Recept idők

Elkészítés:

Az oldalast egyben is hagyhatjuk, de fel is vághatjuk darabokra a csont mentén.

A száraz hozzávalókat (só, bors, füstölt paprika, hagymapor, fokhagymapor) keverjük össze, majd a mustárt is adjuk hozzá. A keveréket dörzsöljük az oldalasba, majd a húst helyezzük olajjal kikent tepsire és fedjük le alufóliával. Az oldalast alacsony hőfokon kezdjük el sütni, 130-140 fokon 2-3 órán át.

A sütési idő letelte után vegyük le a fóliát a tepsiről, a sütőt vegyük fel 200 fokra és toljuk vissza a húst, 5-10 perc alatt süssük pirosra.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük