Füstös, grillezett édesburgonya: lime ellensúlyozza az édes ízeket

édesburgonya2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Lime, koriander és egy kevés méz koronázza meg a grillezett batátát, egyszerre édes és fanyar a végeredmény.

Bár a grillhúsok nagyobb népszerűségnek örvendenek, zöldségeket is érdemes a rácsra dobni. A héjában sült krumpli grillen készítve is nagy kedvenc, de mindenképpen próbáld ki az édesburgonyát is. Mivel sok idő kell neki, míg megpuhul, érdemes előfőzni, utána szeletelni, majd sütni.

Az édesburgonya simán sóval és borssal is isteni, főleg, hogy füstös aromát is kap, de vinaigrette-tel meglocsolva még finomabb lesz. A lime és a koriander ellensúlyozza a krumpli édes ízét, míg a méz éppenhogy kiemeli azt. Mindenképp a még meleg burgonyára öntsd a dresszinget, úgy magába szívja az ízeket, mennyei lesz.

Grillezett édesburgonya

grillezettédesburgonya

Hozzávalók 4 személyre

Alap:

  • 2 nagy darab édesburgonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors

Vinaigrette:

  • 2 evőkanál limelé
  • 2 evőkanál koriander
  • 1.5 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.5 teáskanál méz
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az édesburgonyákat mossuk meg, majd héjastul dobjuk lobogó, sós vízbe. Főzzük őket félpuhára nagyjából 20 perc alatt.

Közben melegítsük elő a grillt magas fokozaton. 

Ha picit hűlt a krumpli, vágjuk 6-7 milliméter vastag karikákra. Kenjük le olívaolajjal, majd sózzuk, borsozzuk a szeleteket.

Tegyük a szeleteket a grillre, majd oldalanként 2,5 percig süssük őket, míg a grillrács nyomot nem hagy rajtuk. Szedjük őket egy tálcára.

Készítsük el a dresszinget: egy kis tálban keverjük össze a limelevet, az összeaprított koriandert, az olívaolajat, a zúzott fokhagymát, a mézet, majd sózzuk. Öntsük a meleg krumplira az öntetet, majd rögtön kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük