Gyümölcsös kiflifelfújt maradék pékáruból: croissantból, de kalácsból is készülhet

kiflifelfújt
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha van otthon szikkadt péksütid, ki ne dobd, mennyei desszert készülhet belőle.

Amennyire egyszerű és praktikus a kiflifelfújt receptje, annyira finom. Bármilyen maradék pékárut felhasználhatsz hozzá: általában száraz kifli vagy zsemle az alapja, amit tejjel és tojással kevernek ki, majd édesítenek. Egy-két trükkel azonban még finomabb lehet a kiflifelfújt, az alábbi recept nagy kedvenc nálunk.

Gyakran veszünk vajas croissant-t itthonra, nagyon szeretjük a felvágottak és zöldségek mellé a picit édeskésebb tésztájú pékárukat. Sajnos a croissant is csak 1-2 napig az igazi, utána elkezd kiszáradni, már se nem légies, se nem könnyed. Legutóbb megmaradt pár darab, így arra gondoltam, az édeskés, vajas péksütit használom kifli helyett, ebből készült a felfújt. Ha croissant nincs, maradék fonott vagy kakaós kalács viszont van nálad otthon, az is szuper választás.

Hogy még extrább legyen, a tej egy részét mascarponére cseréltem. Gyümölcsök közül szinte bármilyet tehetsz a felfújtba, én most áfonyával készítettem, de szezonban eperrel és málnával is isteni lehet.

Gyümölcsös kiflifelfújt

kiflifelfújt2

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 3 darab croissant/kifli
  • 125 gramm áfonya
  • 250 gramm mascarpone
  • 130 gramm cukor
  • 2 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 250 milliliter tej
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A croissant-t/kiflit vágjuk karikákra, a nagyobb karikákat félbe. Tegyük őket egy 20x20 centis jénaiba/sütőtálba. Szórjuk a tetejükre a megmosott áfonyát.

A mascarponét robotgép segítségével keverjük habosra a cukorral, tojásokkal és a vaníliával. Fokozatosan keverjük bele a tejet is. Öntsük a masszát a kiflikarikákra, majd hagyjuk állni legalább 20 percig, míg a pékáru megszívja magát.

Toljuk a sütőbe, 30-35 percig süssük, míg a teteje aranybarna nem lesz. Langyosan, porcukorral megszórva kínáljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük