Így készül a mamaféle házi hájas tészta – A sokoldalúan felhasználható tészta jól bírja a fagyasztást

htcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Napjainkban nem annyira divatos hájas tésztát készíteni, talán még vidéken megvan a hagyománya, főleg disznóvágáskor serénykednek az ügyes kezűek.

Sokan fintorognak a hájas tészta hallatán, főleg a fiatalabbak, hisz nem túl hívogató a tudat, hogy a tésztába bizony sertésháj kerül, méghozzá jó nagy adagban. Ettől lesz a tészta különleges, omlós, ízében is a régi időket idézi meg.

A tészta elkészítése kicsit időigényes, háromszor fogjuk nyújtani és hajtogatni. Nagy előnye, hogy remekül viseli a hibernálást, így bátran tehetjük fagyasztóba, majd kiolvasztva már dolgozhatunk is vele. Készíthetünk belőle édes töltelékkel dúsított táskákat vagy sós falatokat.

Hájas tészta

htct

Hozzávalók 1 adaghoz

Alaptészta:

  • 70 dekagramm liszt
  • 1 csipet
  • 600 milliliter víz (langyos)
  • 3 darab tojássárgája

Hájas rész:

  • 500 gramm sertésháj
  • 3 evőkanál ételecet (10%)
  • 300 gramm liszt
Recept idők

Elkészítés:

Hájas rész:

A hájat ledaráljuk és összedolgozzuk az ecettel, majd a lisztet is hozzáadagoljuk. Tésztát gyúrunk belőle, majd félretesszük.

Alaptészta:

Az alaptésztához összedolgozzuk a lisztet, sót, tojássárgáját és a vizet - lágy, hólyagos tésztát gyúrunk belőle. A tésztát lisztezett felületen fél centisre nyújtjuk.

A hájas tésztát is kinyújtjuk fél centi vastagságúra, majd a másik tésztára fektetjük és összehajtjuk, 15 percig pihentetjük, majd még kétszer megismételjük a nyújtás-hajtogatást, 15 perces pihenőt tartva a nyújtások között. Az elkészült tésztát tehetjük fagyasztóba, édesen és sósan készítve is finom lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük