Hamis túrógombóc rengeteg citrommal – Kölesből készül az édes desszert

hamistúrógombóc
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mivel a kölesnek teljesen semleges íze van, könnyedén lehet ízesíteni, tökéletes túróhelyettesítő bármilyen desszertről legyen is szó.

Bár elsősorban vegánoknak és tejallergiásoknak szól a hamis túrógombóc receptje, bátran ajánlom mindenkinek, nálunk az egész családban hatalmas sikert aratott. Eddig elképzelhetetlen volt számomra, hogy a kölesből készült gombóc íze bármennyire is hasonlítson a túróra, mégis így történt. Mind ízben, mind állagban hozza azt, amit egy jó túrógombóctól elvárunk.

A köles semleges íze tökéletesen alkalmas arra, hogy édes irányba vigyük, a citromtól és a cukortól lesz a túróhoz hasonló. Ebben a receptben nem számít, hogy a kölest mennyire főzzük szét, sőt, nem baj, ha picit krémes lesz. Én az egyszerűség kedvéért konyhakész kölest használtam, ami 10 perc alatt elkészült, utána pedig már csak sűrűre kellett főznöm a többi alapanyaggal. 

Tehéntej helyett kókuszitallal készítettem a kölesgolyót, de valószínűleg mandulával és rizzsel is ugyanolyan jól működik. A kókusz íze nem dominál a gombócban, inkább csak a tökéletes állag elérésében van jelentősége.

Hamis túrógombóc

hamistúrógombóc2

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 250 gramm köles
  • 350 milliliter kókuszital
  • 1 nagyobb darab citrom (kezeletlen)
  • 70 gramm búzadara
  • 6 evőkanál barna cukor
  • 15 dekagramm zsemlemorzsa
  • olaj (pirításhoz)
Recept idők

Elkészítés:

A kölest a csomagoláson írtak szerint főzzük meg. Én konyhakész kölest használtam, de a simát főzés előtt érdemes beáztatni 1 órára.

Ha a köles elkészült, szűrjük le, majd a kókuszitallal, a citrom levével és reszelt héjával, a búzadarával és a cukorral együtt tegyük fel főni. Folyamatosan kevergetve főzzük, míg be nem sűrűsödik, kb. 5-10 perc alatt készül el, nem baj, ha szétfő a köles.

Ha kész, vegyük le a tűzről, majd hűtsük ki teljesen a masszát.

Míg hűl a massza, egy kevés olajon pirítsuk aranyszínűre a zsemlemorzsát. 

A masszából formázzunk tetszőleges méretű golyókat, majd hempergessük meg őket a zsemlemorzsában.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük