Így dobd fel, ha meguntad a zöldborsó főzeléket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Ahogy a túrógombóc, úgy a zöldborsó főzelék is elképesztő népszerűségnek örvend mindhárom gyerekemnél, minden héten felkerül a kívánságlistára, és olykor muszáj kötélnek állni, nem lehet folyton egzotikus ételeken kísérletezni a kölykök tűrőképességével.
Nem mondom, hogy a klasszikus verzió nem finom, na de azért a jóból is megárt a sok, a heti rendszeresség még a legkedvesebb étel vonzerejét is megkoptatja. Ezért aztán minden alkalommal új trükkhöz kell folyamodjak, nehogy a felnőtt generáció megbolonduljon a zöldborsófőzelék túladagolástól. Szerencsére egy egész csomó olyan alapanyag létezik, ami nemcsak hogy jól passzol a zöldborsóhoz, de fel is dobja.
- Friss zöldfűszerek, különösen a bazsalikom és a menta, és persze a petrezselyem is, ahogy az a szokványos verzióban szerepel. A menta és a zöldborsó klasszikus páros, nagyot ütnek együtt, a bazsalikom váratlanabb, és legalább olyan jó.
- Tej helyett kókusztej: ad egy enyhe gyümölcsös mellékízt az ételnek, ami nagyon jól passzol a zöldborsó alapvető édeskés karakteréhez. Ilyenkor pirított kókuszcsipsz is mehet a tetejére.
- Sós feltétek az édeskés alapíz ellentétezése érdekében: parmezán, pirított füstölt sonka, kecskesajt, feta.
A biztonság kedvéért pedig közlöm a legegyszerűbb receptet is, ami létezik, hátha valaki most készít ilyesmit először.
Zöldborsó főzelék - klasszikus
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm zöldborsó (fagyasztott vagy friss)
- 1 evőkanál vaj
- ízlés szerint só
- 2 deciliter húsleves/alaplé
- 2 deciliter tej
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
Egy lábosban vajat olvasztunk, beleöntjük a borsót, elkeverjük, sózzuk, és aláöntjük a húslevest, annak, hiányában alaplevet vagy vizet. Lefedve puhára pároljuk a borsót. Amikor kész, néhány evőkanálnyi tejet egy kis tálba teszünk, a többit a főzelékhez öntjük. A félretett tejjel simára keverjük az étkezési keményítőt, a főzelékhez öntjük, és még egyszer felforraljuk.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors