Sütés nélküli kakaós energiagolyó: cukor helyett datolya édesíti

kakaósenergiagolyó2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem csak azoknak érdemes elkészíteniük, akik nem szeretnék bekapcsolni a sütőt, nyers vegán receptnek sem utolsó.

Szuperegészséges és nagyon finom a kakaós energiagolyó, az alapját különböző magvak, kókusz és datolya képezi, utóbbi tökéletesen helyettesíti a cukrot, természetes édesítő. Aki szeretné, juharsziruppal még édesebbé teheti a masszát, de ez el is hagyható, bár jól hangzik az édesítés ezen formája, sajnos nem egészségesebb, mint a cukor. 

Nyers vegán receptről van szó, hiszen sütés nélkül készül, ráadásul annyi idő alatt, amíg az alapanyagokat összeaprítjuk. A dió és a mandula többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, amelyek csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, illetve rengeteg B- és E-vitamin van bennük. Bár hámozott mandulát is kapni a boltokban, nem érdemes megpucolni, a belső barna színű héjnak magas az antioxidáns tartalma.

Az energiagolyó kalóriatartalma igen magas, akár már 3 darab felérhet egy teljes körű reggelivel, úgyhogy mértékkel fogyasszuk. 

Kakaós energiagolyó

kakaósenergiagolyó

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 6 darab datolya
  • 60 gramm dió
  • 60 gramm mandula
  • 50 gramm kókuszreszelék
  • 50 gramm kakaópor
  • 1 evőkanál víz
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A megtisztított diót és mandulát tegyük aprítógépbe, majd daráljuk őket egészen pici darabokra.

Adjuk hozzá a kimagozott datolyát, kókuszt, kakaót, vizet, juharszirupot és sót, majd addig dolgoztassuk a gépet, míg szinte tésztává nem áll össze a massza.

A masszából készítsünk tetszőleges méretű golyókat, tegyük őket egy tálcára, fedjük le fóliával, majd tegyük a hűtőbe körülbelül 1 órára, mielőtt kínálnánk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük