Sokáig puha káposztás pogácsa: jó sok borssal lesz igazán finom

39838047 3039779 aae4dd7dac0fd03c895374b5b2ae71e8 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A réteges káposztás pogácsa magában is finom, de nyugodtan kínálhatod sült kacsacomb mellé is köretként.

Ahány ház, annyi szokás, bizony, még a pogácsa is eltérően készül, minden családban másra esküsznek. A pogácsa a magyar gasztronómia fontos eleme, még a szegény legény is hamuban sült pogácsával indul világot látni, de a ballagásokon is bekerül a diákok tarisznyájába a sós nassolnivaló. A kedvelt finomságból rengetegféle sülhet, lehet túrós, sajtos, vajas, krumplis, tepertős, káposztás.

A káposztás pogácsa nagyon tartalmas, laktató. A zöldséget elő kell készíteni, le kell reszelni, majd puhára dinsztelni. Utóbbi történhet olajon, kacsa- vagy libazsíron. Szerintem zsíron készítve sokkal finomabb lesz a káposzta, plusz mivel a tésztára kell kenni, majd hajtogatni, sokkal porhanyósabb lesz tőle a pogácsa. Dinsztelés során cukrot is adhatsz a káposztához, majd karamellizáld szép barnára, de nem kötelező. Ha sok lett a káposzta és nem akarod az egészet a tésztára kenni, fagyaszd le, máskor is felhasználhatod egy újabb adag pogácsa vagy káposztás tészta készítésénél. A káposzta szereti a fűszereket, szerintem jó borsosan a legfinomabb, de érdemes ízlés szerint adagolni, kóstolj a dinsztelés során.

A kisült pogácsa másnap is finom: miután kihűlt, alaposan csomagold be és tárold hűtőben, mivel a káposzta miatt gyorsan romlik szobahőmérsékleten. A pogácsa tésztájában a vaj fontos szerepet tölt be, akár 20 dekagramm is kerülhet bele, de ha zsírt is használsz a káposztához, bőven elég a 10 dekagramm. A tartalmas pogácsát köretként is kínálhatod, sült kacsa mellé szuperül illik.

Káposztás pogácsa

39838061 1ff0d9289f8bdfb5dcf380c0f08ee85c wm

Hozzávalók 50 darabhoz:

  • 1 fej káposzta (kisebb)
  • 3 evőkanál kacsa- vagy libazsír
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 deciliter tej
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 7 gramm élesztő (por)
  • 50 dekagramm finomliszt
  • 2 darab tojássárgája
  • 3 evőkanál tejföl
  • 10 dekagramm vaj
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A káposztát reszeljük le, majd zsiradékon dinszteljük meg, sóval és borssal ízesítsük.

A lisztet szitáljuk keverőtálba.

A langyos tejben keverjük el a kristálycukrot és a porélesztőt, várjuk meg, míg felfut (4-8 perc).

A felfutott élesztőt öntsük a liszthez, közben kezdjük egybedolgozni, a tojássárgáját, tejfölt, lágy vagy olvasztott vajat is adjuk hozzá, dagasszuk addig a tésztát, míg elválik az edény falától. Letakarva kelesszük 30 percig.

A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, utána kenjük rá a dinsztelt káposztát.

A káposztával megkent tésztát hajtsuk össze. Először a tetejétől, majd az aljától a közepéig, utána jobbról, majd balról is hajtsuk a közepéig. A tésztát takarjuk le, 30 percig pihentessük, utána nyújtsuk ki, majd ismét hajtogassuk össze a tésztát, pihentessük. A hajtogatást még kétszer ismételjük meg, aztán nyújtsuk ki fél centi vastagra és pogácsaszaggatóval vagy pohárral szúrjuk ki a tésztát.

A pogácsákat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le és kelesszük 30 percig, utána kenjük le felvert tojással. Toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe és süssük aranybarnára (körülbelül 15-25 perc).

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük