Mamaféle kefires lángos: a tészta napokig eláll a hűtőben

klcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Jó lángost nem csak a piacon vagy a strandon találni, otthon is készíthetsz finom tésztát.

A lángos a hazai street food büszkesége. Az egyszerű, olajban sült kelt tészta többféle változatban készülhet, a tésztájába kerülhet burgonya vagy kefir. A kefires változat nagy előnye, hogy a bedagasztott tésztát lefedve, hűtőben egy hétig is tárolhatod. A kefirnek köszönhetően a kisült tészta puha lesz, úgyhogy vastagabbra húzva is isteni. Én azonban jobban szeretem vékonyra készíteni, jó, ha itt-ott picit ropogós.

A lángos mindenféle cicoma nélkül is finom, érdemes azonban feltéttel megpakolva fogyasztani. A tésztára fokhagymás olaj, tejföl, sajt, dinsztelt káposzta is kerülhet, de a töltött verziókat is érdemes kipróbálni.

Kefires lángos

klct

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 50 dekagramm finomliszt
  • 1 deciliter tej
  • 3 deciliter kefir
  • 4 evőkanál olaj
  • 2.5 dekagramm élesztő
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál cukor
  • olaj a sütéshez
  • ízlés szerint reszelt sajt és tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A tejet melegítsük langyosra, utána keverjük bele a cukrot, az élesztőt pedig morzsoljuk bele. Lefedve, meleg helyen futtassuk fel (8-15 perc).

A lisztet a sóval keverjük egybe, majd adjuk hozzá az olajat, kefirt és a felfuttatott élesztőt, kézzel vagy géppel dagasszuk a tésztát.

A tésztát helyezzük kiolajozott tálba, majd fóliával fedjük le és tegyük a hűtőbe 2-3 órára pihenni.

A pihentetés után olajos kézzel tépjünk a tésztából kis darabokat, óvatosan húzzuk ki vékonyra, majd forró olajban süssük aranybarnára mindkét oldalán (3-5 perc). Kínáljuk tejföllel megkenve és sajttal megszórva.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük