Puha, sonkás-sajtos perec: a kelt tészta kacsazsírtól lesz omlós
Az isteni perec nem a megszokott módon készül, a tésztája puha és sonkakockák sülnek bele.
A sós nassolnivalók közül a perec nagy kedvencnek számít, ami többféle változatban is kipróbálható. Népszerű a klasszikus sós vagy a sonkával és sajttal töltött. A perec tésztáját a legtöbb receptben keleszteni kell, majd formázás után forró vízben kell picit főzni, így lesz meg a tökéletes állaga. Most egy egyszerűbb receptet hoztam, amely sütőporos, és kefirrel készül, ettől lesz finom puha.
A finomságot sajttal megkoronázva sütöttem pirosra, de helyette magvakat is szórhatsz a tésztára. Próbáld ki tökmaggal, lenmaggal, szezámmaggal vagy napraforgómaggal szórva, úgy is nagyon finomak.
A lisztet szitáljuk keverőtálba és morzsoljuk hozzá a vajat. Ezután adjuk hozzá a sót, sütőport, tojássárgáját és annyi kefirt, amennyit felvesz gyúrás közben a tészta. (A kefirt evőkanalanként adagoljuk, nekem 8 evőkanálra volt szükség.)
A begyúrt tésztát osszuk 8-10 egyforma méretű darabra. A tésztadarabokból sodorjunk vékony pálcikákat, majd formázzunk belőlük perecet.
A pereceket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg tojással őket. Ezután szórjuk meg sajttal vagy magvakkal.
A pereceket toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu