Ananászos rizs serpenyőben pirítva: különleges, mégis könnyen elkészíthető fogás
Az ananászos ázsiai sült rizs tökéletes köret lesz húsok vagy zöldségek mellé.
A kínai ötfűszer-keverék az öt elemet szimbolizálja, ezek a tűz, a víz, a fa, a föld és a fém. A hagyományos kínai orvoslás szerint ezek az elemek a test különböző részeiben nyilvánulnak meg, és betegségek kialakulásához vezethet, ha az elemek között felborul az egyensúly. A gyógynövényeket és fűszereket évszázadokon át arra használták, hogy a felborult egyensúlyt helyreállítsák, és így jött létre az ötfűszer-keverék.
Bár az arányok régiónként eltérők lehetnek, de a kötelező ötféle fűszer a csillagánizs, az édesköménymag, a szecsuáni bors, a szegfűszeg és a fahéj. A keverékből akkor hozhatod ki a legtöbbet, ha egész fűszereket használsz, és rövid pirítás után darálod le őket. Ehhez a legjobb választás a fűszerdaráló vagy a kávédaráló, de ha van, akkor a mozsár is tökéletes lesz.
Tegyük a fűszereket száraz serpenyőbe, és közepes hőfokon pirítsuk 2-3 percig, vagy amíg kellemesen el nem kezdenek illatozni. Vigyázzunk, ne égjenek meg.
Kanalazzuk mozsárba vagy fűszerdarálóba, és zúzzuk finom szemcséjűre. Felhasználásig légmentesen zárható üvegben tároljuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu