Ropogós, könnyű Waldorf-saláta almával és sok dióval: 10 perces ebéd
A Waldorf-saláta a legjobb választás akkor, ha télen is egészséges, könnyű ebédet vagy vacsorát szeretnél az asztalra tenni.
Amellett, hogy viszonylag kevés alapanyagból áll, a Cézár-saláta igencsak laktató étel, amelyet éppen ezért főfogásként szoktak kínálni az éttermekben. A legenda szerint ezt az ételt a mexikói Tijuanában szolgálták fel először egy oda betérő éhes és kapatos társaságnak. Olyan fogást kellett készíteni, ami gyorsan készen van és az éhséget is csillapítja. Később aztán Amerikában is elterjedt, amelyet aztán sokan a saját képükre formáltak, de az eredeti a legfinomabb.
A klasszikus Cézár alapja a római saláta, mindenképpen ezt használd hozzá. A többi salátafajtáról is elolvashatod, hogy melyiket milyen ételbe érdemes tenni. Ha húst szeretnél keverni bele, az is legfeljebb pluszfeltétnek kerülhet rá.
Készítsük el a krutont, ehhez itt találunk receptet.
Az öntethez egy tálban a tojássárgájákat keverjük össze a mustárral, majd fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat, és kézi habverővel keverjük krémesre. Hasonlóan kell készíteni, mint a házi majonézt. A fokhagymát zúzzuk össze, és keverjük hozzá. Adjuk hozzá a borsot és a parmezánt is. Nyomjuk bele a citrom levét, és öntsük hozzá a Whorchester-szószt is. Ízlés szerint sózzuk.
A salátát szedjük leveleire, és jól mossuk át. Tegyük egy tálba, és öntsük rá az öntetet, hogy mindenhova jusson. Szórjuk meg a krutonnal és parmezánforgáccsal, majd egy kevés olívaolajat is önthetünk még rá, valamint egy kevés borssal is ízesíthetjük tálalás előtt.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu