Klasszikus meggyleves: jéghidegen az igazi

19
Nyomtatás
klasszikus-meggyleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nincs is annál jobb, mint a nyári forróságban egy hideg meggylevest bekanalazni. Mivel amúgy is a szezonját éli, és minden nem szólhat csak a pitéről, így egy hűsítő levesreceptet mutatunk most nektek.

A hideg meggylevesnek számos változata létezik, azonban a klasszikus recept hagyományosan tejföllel és tejszínnel készül.

Elkészítése egyszerű, a végeredmény pedig önmagáért beszél majd, így ha egy könnyed, hideg levesre vágysz, semmi esetre se hagyd ki ezt az idei meggyszezonból! Ezt a variációt tejszínnel készítsd, de a sűrítést nyugodtan elhagyhatod, hiszen anélkül is elég krémes lesz, megállja a helyét az asztalon.

Klasszikus meggyleves

klasszikus-meggyleves

Hozzávalók 6 adag

A leveshez:

  • 500 g meggy
  • 100 g kristálycukor
  • 1 rúd fahéj
  • 1 liter víz
  • 10 db szegfűszeg
  • 200 ml tejszín
  • 0.5 db biocitrom

A díszítéshez:

  • 1 adag tejszínhab
Recept idők

Elkészítés:

A citrom levét facsarjuk ki, a héját reszeljük le.

A meggyet magozzuk ki, majd tegyük bele egy nagy lábasba, és öntsük fel a vízzel.

Adjuk hozzá a cukrot, a szegfűszeget, a fahéjrudat és a citromhéjat, majd kezdjük el főzni. A meggynek körülbelül 15 perc kell ahhoz, hogy megfőjön.

Ezután vegyük le a lábast a tűzről.

Egy kisebb tálban keverjük össze a tejszínt egy-két merőkanálnyi levessel. Keverjük homogénre, majd öntsük vissza a leveshez. 

Ha már belekerült a tejszín is a levesbe, lassan forraljuk fel újra, majd amikor forrni kezd, rögtön kapcsoljuk is le a lángot. 

Ekkor szépen lassan, kanalanként adjuk hozzá a citrom levét. Érdemes itt megkóstolni, ha nem szeretnénk, ne adjuk hozzá az összes citromlevet, vagy adjunk hozzá még egy kis cukrot.

Ezután hűtsük le a levest szobahőmérsékletűre, majd ha már készen áll a hűtőre, akkor tegyük be egy órára.

Tálalás előtt célszerű egyszer felkeverni a levest, hiszen a tejszín és a leves elválhatnak egymástól, és zavarossá válhat a lé.

A levest kisebb tálkákba vagy akár csészébe is tölthetjük, a tetejét pedig tejszínhabbal vagy egy-egy szem félbevágott meggyel is díszíthetjük.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon