A lisztet, a sütőport és a sót keverjük össze egy tálban, majd ássunk a közepébe egy mélyedést. Öntsük oda a felvert tojást, az ecetet, az olajat, a vizet, adjuk hozzá a zsírt. Kezdjük el összeállítani a tésztát, lisztezett felületen is gyúrjuk át. Puha, rugalmas tésztát kell kapnunk. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük hűtőbe, míg készül a töltelék.
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Ha puha, szűrjük le, majd adjuk hozzá a tejfölt, reszelt sajtot, és krumplinyomóval pépesítsük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Közben a hagymákat pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, utána pedig hajszálvékony szeletekre.
A vajat olvasszuk meg egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a hagymát, a zsírt és egy kevés sót. Addig dinszteljük a hagymát, míg picit karamellizálódik, aranybarna és puha lesz, kb. 20-30 percig. Ha kész, keverjük bele a krumplipürébe, majd tegyük félre hűlni.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Béleljünk ki két tepsit sütőpapírral.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, felezzük el.
Nyújtsuk ki a felét lisztezett felületen egy kb. 3 mm vastag téglalappá. A töltelék felét kanalazzuk egy hosszanti csíkban a tészta alsó harmadába, de a széleken hagyjunk szabadon 5-7 centit. A téglalap széleit kenjük le felvert tojással, majd hajtsuk a szabadon hagyott részt a töltelékre, és tekerjük fel a tésztát, mintha kakaós csigát készítenénk. A végeket nyomkodjuk össze, hogy ne nyíljon majd szét.
A tésztarudat vágjuk 8 egyforma darabra. Helyezzük őket úgy a tepsire, hogy az egyik vágott felük nézzen felfelé. A tetejüket picit nyomkodjuk le, majd a felesleges tésztát tűrjük befele, hogy megkapjuk a képen látható formát. Ezt a folyamatot meg is tudod nézni ebben a videóban az 5. perctől.
Ezt ismételjük meg a maradék tésztával és töltelékkel is.
A kész batyukat kenjük le a maradék felvert tojással. Toljuk őket a sütőbe kb. 40 percre, vagy míg aranybarna nem lesz a tetejük.