Fűszeres, illatos sütőtökkrémleves: tejszíntől selymes
Ősszel nincs jobb választás egy krémes, illatos, meleg krémlevesnél, ez a sütőtökös recept pedig biztosan azonnal rabul ejti a szívedet.
A fokhagyma a magyar konyha egyik legkedveltebb hozzávalója. Gyógynövényként is sokoldalú, a belőle és vele készíthető ételeknek pedig véget nem érő a sora: a klasszikus fokhagymakrémlevest kötelező egyszer házilag megfőzni, nem hiába rajonganak érte Franciaországtól Spanyolországig.
Ebben a csodálatosan krémes levesben különleges fűszercsokor, vörös- és fokhagyma keveréke és némi bagett olvad össze az alaplével.
A hagymákat tisztítsuk meg, majd vágjuk fel apróra. A szikkadt bagettet vágjuk apró kockákra.
A petrezselyem- és kakukkfűszálakat a babérral együtt kössük csokorba.
Az olajat és a vajat melegítsük fel egy nagy lábasban, alacsony lángon. Ha a vaj felolvadt, adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát. Fedjük le az edényt, időnként keverjük meg, és addig dinszteljük alacsony lángon, amíg a hagymák mind megpuhulnak, elkezdenek karamellizálódni. Ez kb. 30 perc.
Ekkor vegyük le a fedőt, emeljünk a hőmérsékleten és karamellizáljuk tovább a hagymás alapot, amíg mélyarany színt nem kap (kb. 10 perc.) Természetesen folyamatosan keverjük, különben könnyedén leéghet.
Ezután adjuk hozzá az alaplevet, a felkockázott kenyeret, a friss fűszercsokrot, a sót és a borsot. Forraljuk fel a levest, majd csökkentsük a hőt alacsonyra, és további 15 percig főzzük.
A zöldségcsokrot távolítsuk el, majd botmixerrel vagy turmixgépben pürésítsük le a levest.
Szűrjük le a levest, adjuk hozzá a tejszínt, majd forraljuk vele össze. Ízlés szerint ízesítsük tovább sóval és borssal, majd tányérokba merve, krutonnal megszórva tálaljuk, még forrón.
Fotó forrása: Getty Images