Pihe-puha fánk lekvárral töltve: farsangkor kötelező

11
Nyomtatás
lekvarral-toltott-fank2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sokan félnek tőle, pedig nem nagy ördöngösség a fánksütés, ha van hozzá egy jól bevált recepted, gyerekjáték lesz az elkészítése.

Ha farsang, akkor fánk, és mi mással is indíthatnánk ezt a szezont, mint egy szalagos, lekvárral töltött verzióval! Bár időigényes receptről van szó, nem bonyolult az elkészítése: ha van már benne egy kis rutinod, a kelt tészta sem nagy ördöngösség, a sütés és a töltés pedig már pillanatok alatt megvan.

A foszlós kelt tészta titka a pihentetésben rejlik: kétszer is érdemes keleszteni, egyszer még akkor is, mikor már megformáztad. A sütése bő, forró olajban történjen, így nem szívja meg magát, azonban arra figyelj, hogy ha gyorsan barnul kívülről, kicsit vedd lejjebb a hőfokot. 

A fánk töltése sem túl macerás, ha habzsákot és adagolófejet használsz, ezek segítségével könnyedén betöltheted az édességet.

Lekvárral töltött fánk

lekvarral-toltott-fank

Hozzávalók 12 darabhoz

A tésztához:

  • 500 g búzaliszt
  • 1 tasak porélesztő
  • 50 g kristálycukor
  • 1 tk.
  • 280 ml tej
  • 100 g vaj
  • 2 db tojás
  • 1 tk. vaníliakivonat

A töltelékhez:

  • 350 g lekvár
  • 70 g porcukor
  • 1 tk. fahéj
  • olaj (a sütéshez)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a porélesztőt és a cukrot keverjük össze.

Alacsony lángon melegítsük össze a tejet és a vajat, míg utóbbi el nem olvad, majd tegyük félre hűlni 10 percre. Ekkor keverjük bele a vaníliát, a felvert tojásokat és a sót.

A tejes-vajas keveréket adjuk hozzá a liszteshez, keverjük egybe, majd kezdjük el dagasztani. Nagyjából 8-10 percig dagasszuk, míg rugalmas gombócot nem kapunk, kicsit ragacsos lesz a tészta, de ez nem baj.

Tegyük a tésztagombócot kiolajozott tálba, majd fedjük le, és tegyük félre kelni 2 órára, vagy míg a duplájára nem nő.

Enyhén lisztezett felületre borítsuk ki a tésztát, a kezünkkel lapítsuk ki, nyomkodjuk ki belőle a levegőt, majd készítsünk belőle 12 golyót, tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és tegyük félre 1 órára, vagy míg a duplájukra nem nőnek.

Forrósítsunk bő olajat egy lábasban, míg el nem éri a 180 fokot.

Óvatosan tegyünk annyi golyót a forró olajba, amennyi kényelmesen elfér (nagyjából 3-4-et), majd süssük oldalanként 2-2 percig, vagy míg aranybarnák nem lesznek. Ha túl gyorsan sülnek, vegyük lejjebb a hőfokot.

Egy lukacsos szűrőkanállal szedjük őket papírtörlővel bélelt tányérra, majd süssük ki így a maradék fánkot. A fánkokat még melegen forgassuk meg a fahéjas cukorban.

A fánkok oldalába készítsünk egy lyukat, a lekvárt pedig töltsük adagolófejes habzsákba, és töltsük meg vele a fánkokat.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon