Így készül a libanoni sült krumpli: chilivel, zöldfűszerrel és lime-mal ízesítik

batataharra
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A közel-keleti recept nagyon izgalmas fűszerezésű, ha szereted a sült krumplit, mindenképp próbáld ki a libanoni változatot is.

A libanoni sült krumpli, avagy a batata harra serpenyőben pirul és tele van ízekkel, chili, fokhagyma és sok-sok zöldfűszer gazdagítja, de a citrus sem hiányozhat belőle, utóbbitól picit frissebb lesz az összhatás.

A batata harra azt jelenti, fűszeres krumpli, a chili mellé olyan melegítő fűszer is kerül, mint a kurkuma. Aki szeretné, egy kevés őrölt pirospaprikát is keverhet bele, lime helyett pedig bátran használhatsz citromlevet is.

A batata harra tökéletes köret, szinte bármilyen húshoz passzol, de mindenképp próbáld ki köfte vagy szuvlaki mellé. Önmagában is megállja a helyét ez a fogás, kínáld melegen, tejföllel vagy görög joghurttal nyakon öntve, hidd el, isteni lesz.

Libanoni sült krumpli

batataharra2

Hozzávalók 4 személyre:

  • 6 darab krumpli (sárga héjú)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1.5 teáskanál chilipehely
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 darab lime
  • 0.5 csokor koriander (friss)
  • 0.5 csokor petrezselyem (friss)
  • 0.5 csokor kapor (friss)
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Egy lábasban melegítsünk annyi vizet, amennyi ellepi a krumplit, majd dobjuk a forrásban lévő vízbe a burgonyát. 15 percig főzzük, míg nagyjából megpuhul, de még nem esik szét.

Szűrjük le a krumplit, majd hagyjuk hűlni. A burgonyát hámozzuk meg, majd vágjuk kockákra.

Forrósítsunk olívaolajat egy serpenyőben. Keverjük bele a zúzott fokhagymát és a chilipelyhet. 1 perc után, amikor már illatozik, keverjük hozzá a kurkumát és a lime levét.

Keverjük bele a krumplit, alaposan forgassuk át a fűszerekben, majd sózzuk, borsozzuk. 3-4 percig süssük, míg itt-ott lepirul, majd adjuk hozzá az összeaprított zöldfűszereket. 

Keverjük át, majd melegen kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük