Orosz céklasaláta krémes majonézzel: sok fokhagymával lesz isteni

majonézes céklasaláta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szuper választás sült húsok mellé ez a laktató céklasaláta, amelyből a fokhagymát se spórold ki.

A cékláról nem lehet elégszer elmondani, mennyire egészséges zöldség, és pont azokban a hónapokban van a szezonja, amikor alig van lehetőséged a vitaminpótlásra. Sokan ódzkodnak tőle, mert földízűnek találják, ha te is így gondolod, akkor ízesítsd intenzívebben, és nem fogod érezni.

Megéri beépíteni az étrendbe, mert kiváló vérképző, és egyes kutatások szerint a daganatos sejtek szaporodását is megállíthatja. Vérszegénység esetén is alkalmazhatod. A-, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz, valamint ásványi anyagokban is gazdag, folsav, foszfor, kálium, kén, magnézium és nátrium található benne. Vashiány esetén, illetve megelőzésre is ajánlott a fogyasztása. Ha aktívan sportolsz, akkor is érdemes céklát, pontosabban a levét beiktatni az étkezésedbe, hiszen még a teljesítményedet is fokozza. Ha elakadsz, hogy mit is késztíts belőle, itt találsz szuper céklás recepteket. 

A céklát salátaként is eheted, ebbe az almával dúsított változatba ráadásul nyersen kerül, így még a vitamintartalmából sem veszít. Ha a majonézes, kicsit laktatóbb változatokat kedveled, akkor ezt a fokhagymásat készítsd el, de előtte meg kell főznöd a zöldséget. 

Majonézes céklasaláta

majonézes céklasaláta recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 5 darab cékla
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál majonéz
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A céklát főzzük meg, majd várjuk meg, amíg kihűl. Egy nagy lyukú reszelőn reszeljük le.

A fokhagymát zúzzuk össze, a petrezselymet vágjuk apróra. A tejfölt keverjük össze a majonézzel, sózzuk, borsozzuk. 

A reszelt céklát, az összevágott petrezselymet, a fokhagymát forgassuk össze a majonézes keverékkel. Tegyük néhány órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük