Francia mandulás-szilvás sütemény: pihe-puha a vajas tészta

szilvatorta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha csak egy szilvás süteményt készítesz el ősszel, ez legyen az, minden szempontból tökéletes a francia recept.

Francia recept alapján készül az alábbi omlós, szilvás sütemény, a puha tésztával tökéletes kontrasztot képez a ropogós mandula. Utóbbi nem csak a süti tetején jelenik meg, liszt formájában a tésztába is kerül, ettől lesz könnyű és légies a végeredmény. 

A süteményt többféleképpen is feldobhatod: fahéjat is keverhetsz a tésztájába, az illata garantáltan belengi majd a konyhát, tálalásnál pedig kínálhatsz mellé tejszínhabot vagy vaníliafagyit. Ha pedig nincs kéznél szilva, próbáld ki barackkal, úgy is isteni lesz. 

Mandulás-szilvás sütemény

szilvatorta2

Hozzávalók 10 szelethez

  • 10 darab szilva
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1.5 evőkanál cukor
  • 100 gramm liszt
  • 30 gramm mandulaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 200 gramm cukor
  • 110 gramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 30 gramm mandula (szeletelt)
Recept idők

Elkészítés:

A szilvát mossuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki a magját. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy 23 centi átmérőjű torta- vagy piteformát.

A félbevágott szilvákat keverjük össze a citromlével és a másfél evőkanál cukorral. Tegyük félre.

Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a mandulalisztet, a sütőport, a sót és a citromhéjat.

Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliakivonatot, keverjük alaposan össze. Forgassuk hozzá a száraz hozzávalókat is, keverjük csomómentesre a tésztát.

Kanalazzuk a tésztát az előkészített formába. A szilvákat tegyük a vágott felükkel lefelé a tésztára, hagyjunk köztük egy kis helyet. Szórjuk a tészta tetejére a szeletelt mandulát.

Toljuk a sütőbe, nagyjából 50-60 percig süssük. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük